Zoom image | View original size
The residential dwelling is locality in the physical basis of village community of Vadodara; Gujarat, India. The residence is planned by exploring the interaction between surrounding houses, dense greenery and the village lifestyle. The owner of the house has a nuclear family consisting the couple and their children. They are accustomed to live a simple and quite life based on their village community. While approaching this project, the main challenge was to incorporate an existing bank structure on the ground and create a house which feels close to nature. Evolving the thought process, for this west facing house, we decided to take in the diffused light and create a volumetric mass. Here the study of climate plays an important role in planning in an organized layout with multiple voids in the form of terraces and double height spaces. The absence of openings on west façade provides a large surface area for cladding. Vernacular material- clay roof tiles was identified to clad which is low cost and has longevity. The pattern is explored through various arrangements and craftsmanship that depicts the toran graphics at 45 degree angles. The proportions of clay roof tile strips casts shadow on the surface based on sun’s movement in Indian context. The screening keeps the interior spaces cool and yet stands out of the local fabric. View more View full description
Share Share