Copyright Cloud Headquarter / HDD

Copyright Cloud Headquarter / HDD

© Yong Zhang© Yong Zhang© Yong Zhang© Yong Zhang+ 57

  • Architects: HDD
  • Area Area of this architecture project Area:  9767
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Yong Zhang
  • Chief Designer:Xiaoming Kuang
  • Architectural Design Team:Yi Shen, Haiao Zhang, Feng Shi, Qiwei Yao, Benling Gong, Xiaotong Chen
  • Structural Design Team:Yongqiang Zhang, Yiyi Pu, Yuehai Zhu, Zhen Zhou, Guoxun Wang
  • Electrical Design Team:Yi Zhang, Yu Chen, Yan Xiao, Fusheng Ren
  • Water Supply And Drainage Design Team:Yi Jiang, Wenwen Wu, Cheng Yang
  • Hvac Design Team:Lingsong Cheng, Yunliang Chai, Dongyang Qu, Yunfeng Dong, Chao Yang
  • City:Guiyang
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Yong Zhang
© Yong Zhang

Site overview. The Chinese Culture (Publishing and Broadcasting) Data Industry (CCDI) project is the first national-level data center in China's news, publishing, and broadcasting industry. It is located in Guizhou Shuanglong Airport Economic Zone in Guiyang City. Upon completion, it will become the country's largest platform for copyright trading, as well as the largest hub for innovative broadcasting and television networks clusters. Reaping the benefits of Guizhou Province’s geography, climate, and natural resources, the park is driven by industrial policies, oriented towards big data and cloud computing industries, and strategized to drive the development of the national economy. Its goal is to create a dynamic, complex, open, and ecological big data platform.

© Yong Zhang
© Yong Zhang
© Yong Zhang
© Yong Zhang

The Chinese Culture (Publishing and Broadcasting) Data Industry (CCDI) project is the first national-level data center in China's news, publishing, and broadcasting industry. It is located in Guizhou Shuanglong Airport Economic Zone in Guiyang City. Upon completion, it will become the country's largest platform for copyright trading, as well as the largest hub for innovative broadcasting and television networks clusters. Reaping the benefits of Guizhou Province’s geography, climate, and natural resources, the park is driven by industrial policies, oriented towards big data and cloud computing industries, and strategized to drive the development of the national economy. Its goal is to create a dynamic, complex, open, and ecological big data platform.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

The building is located in the critical phase I area of the park, near the intersection of Xingye West Road and Southwest Ring Road of the Shuanglong Airport Economic Zone. The project benefits from the site’s convenient location and ecological surroundings. Across the street sits the Shuanglong Airport Economic Zone Planning Exhibition Hall, while creative tourism projects such as the Colorful Guizhou Cultural and Creative Park and the Colorful Guizhou City are in the immediate vicinity. The site’s original topography is a 15-meter (max.) north-facing slope. The land area is approximately 7,500 square meters. The building has 3 floors above ground and 2 floors underground, with an above-ground floor area of 4462 square meters. The height of the building is 18.6 meters.

Design concept. The architectural form is developed from the concept of a suspended "smart information box". The volume creates a dialogue with the site’s topography using the form of Guizhou's unique stilt houses and shaping floor levels in accordance with the slope. The floor plans of the second and third floors are rectangular, so as to frame the clean massing of a "smart information box". The structure spans 30 meters between the building’s west part and the two stilts on the east that lift it from the slope, making the "smart information box" look suspended above the undulating topography. The underground volume is designed to echo the floating box while being coherent with the terrain. On the north elevation, white stone claddings are used on the curtain wall to outline the main entrance and “the window” in the northwest corner, echoing the box above.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

On the other hand, the design highlights modernity and the sense of technology in shaping the "big data box’s" visual experience. The "information box" is made of glass curtain walls, with the east and west walls slightly set back to represent digital "windows". Aluminum louvers are used on the north and south façade to represent the rhythmic, spontaneous code of the big data. On the top of the south façade, a droplet-shaped concave is designed to give the building a sense of vigor.

© Yong Zhang
© Yong Zhang
© Yong Zhang
© Yong Zhang

Program organization. The building is stepped from south to north and divided into two parts ‒ above ground and underground. The west part of the building is stilted, freeing the first floor to form an open entrance plaza, on which a ring road leads to the main entrance of the exhibition hall. Linked by the escalator, the first and second floors are both exhibition spaces for big data and the Copyright Cloud. On the building’s north side, there is an elevator hall entrance that leads directly to the copyright trading hall, monitoring display hall, hosting center, and office spaces on the third floor. The service entrance is on the east side of the building.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

The lower part of the building conforms to the topography and is partially buried underground on the south side, which mainly serves as facility space for fire control electricity. The north side is exposed and open, within which the two floors serve as service spaces for the office, such as the canteen and the kitchen. Large steps are set up on the east and west sides of the building for pedestrian and emergency evacuation.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

Green space—Vertical Design. Taking topography, cost, and maintenance into consideration, the landscape is designed in a vertical manner both along the road and within the site. For example, native plants are planted on the steps beside the basement, while the plaza is designed with paving, vegetation, flower beds, etc., submerging the architecture in nature and creating a poetic ecological urban landscape. Open ground and a vigorous building figure is hidden amid mountains, gazing at the city from afar.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

Benefitting from the city's geography, industrial policy, and other advantages, the Copyright Cloud Headquarter endeavors to represent the concepts of intelligence, digitalization, and ecology with architectural design, and to create a vital, complex, open, and ecology-driven big data display platform to eventually safeguard the functioning of the modern and intelligent information network infrastructure.

© Yong Zhang
© Yong Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shuanglong Airport Area, Guiyang, Guizhou, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Copyright Cloud Headquarter / HDD" 25 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948109/copyright-cloud-headquarter-hdd> ISSN 0719-8884
© Yong Zhang

版权云工作基地 / 上海华都建筑规划设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.