Tencent Beijing Headquarters / OMA

Tencent Beijing Headquarters / OMA

© Ossip van Duivenbode© Ossip van Duivenbode© Ossip van Duivenbode© Ossip van Duivenbode+ 15

  • Partner In Charge:Rem Koolhaas, David Gianotten
  • Associate:Adam Frampton, Ravi Kamisetti
  • Project Leader:Patrizia Zobernig
  • Design Team:Kathleen Cayetano, Vanessa Chan, Hin Cheung, Yin Ho, Jedidiah Lau, Kwan Ho Li, Vivien Liu, Kai Sun Luk, Kevin Mak, Cristina Martin de Juan, Arthas Qian, Saul Smeding, Benny Tam, Arthas Qian, Hannah Zhang, Casey Wang with Helen Chen, Jocelyn Chiu, Stella Tong
  • Chinese Co Architect:BIAD
  • Structure, Hvac/Mep/Electric, Traffic, Bim:BIAD, AECOM
  • Interior:WOODS BAGOT
  • Landscape:INSIDE OUTSIDE, MAYA LIN STUDIO, MARGIE RUDDICK LANDSCAPE
  • Façade:VS-A, Beijing Zizhou Architecture Curtain Wall Design Consulting Co., Ltd.
  • Broadcast:Radio, Film & TV Design and Research Institute
  • Lighting:Beijing Ning Field Lighting Design Corp., Ltd.
  • Fire Engineering:Tianjin Fire Research Institute of M.E.M., China Academy of Building Research Institute of Buidling Fire Research
  • Acoustics:DHV
  • Sustainability:DAS DARING
  • Kitchen Consultant:COMPASS
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Tencent’s new headquarters in Beijing will accommodate thousands of employees. Instead of seeking soaring heights to host the expansion of the digital workforce, OMA designed a square-shaped floating volume of merely 7 floors that stretches out horizontally, with the exceptionally large floorplan of 180 x 180m.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The new Tencent HQ is conceived as a small vertical city, divided into 9 quadrants with each their own core that can function independently. A web of intersecting ‘streets’ connects all cores and at the same time brings hierarchy and legibility. Each floorplan is sub-divided into zones that have diverse programming - work, education, play - and a variety of types of spaces for these different purposes.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Visual connections between zones create an awareness of the activities taking place throughout the campus. Outside a net of paths efficiently connect the quadrants, interspersed by a mosaic of green spaces for all sorts of outdoor activities.

Courtesy of OMA
Courtesy of OMA

At the center of the campus, triangular prisms are excavated, creating courtyards that bring variety and daylight, ventilation and nature into the interior. At the perimeter the floor plate steps down, shaping an informal peripheral ring with communal spaces. To offset the inertness of the square volume, the corners of the building are cut off, defining the entrances, and the top floor is setback creating a wide outdoor panoramic.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Tencent Headquarters is a city in a singular building – the campus allows for unique manipulations not possible within the limits of typical traditional offices and neither effective in a dispersed urban setting. A new space emerges that celebrates the seemingly infinite Bürolandschaft with moments of respite and surprise.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tencent Beijing Headquarters / OMA" 21 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/948091/tencent-beijing-headquarters-oma> ISSN 0719-8884
© Ossip van Duivenbode

腾讯北京总部大楼 / OMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.