Zoom image | View original size
The 10000 sq. ft. family home of the Ayanis is located in the leafy surrounds of Payyoli, Kerala - a state with unique culture and traditions, coupled with its varied topology. Mr. Ayani recently decided to branch off from the city to his native village where he could live close to his family and relatives. He believes that this home will be a part of their extended family environment. The family desired the expression of architects who could read the surrounding landscape and acknowledge the splendor of its essence. Their appreciation of the design process and the realization of the demands of the place made achievable dialogue between client and architects. Intended to feature biophilic design, the house’s distinctive form echoes the traditional Malabar style architecture. It is partly inspired by the ‘tharavadu’ (traditional houses) of Kerala, a repository of the Indian culture. Westerly breezes are directed over the facade, creating a calm, protected zone on its leeward-side. The house’s primary form is created by a series of mild-steel frames in a bold expression of structure. Principals Shabna and Nikhil aim to integrate the environment to create graceful, life-enhancing spaces. They constantly draw on the littoral lifestyle, referencing the ancestral architecture, while creating a serene, coastal feel. View more View full description
Share Share