We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 2 of 48Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior PhotographyAvenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, KitchenAvenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Door+ 48

  • Project Team : Maria Sousa Otto, André Silva, Susana Luís, Rúben Mateus, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, João Nery Morais, Constança Lino, Renata Vieira
  • Clients : Número A
  • Engineering : NEOGET
  • Builder : BAUKELL
  • City : Lisbon
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. An old printing office, in Avenidas Novas, Lisbon, has been transformed into a loft due to a total renovation, illustrating how carefully designed spatial aesthetic solutions can dignify a prior decaying and gloomy space. Vacant for the last 15 years, the space, although with remarkably high ceilings, had lack of natural lighting and ventilation, being this one of the major architectural modifications needed to infuse brightness and intensity into the loft.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 44 of 48
Plan - Ground floor
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Fernando Guerra | FG+SG

Having been preserved some of its original features, the apartment now provides a sense of physical greatness and movement. To experience this new dynamic, it was essential to flood the space with natural lighting by removing the existing sanitary facilities, on the semi ground-floor, and to design an enormous opening in the lower level, allowing it to receive even more luminosity and ventilation.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Bathtub
© Fernando Guerra | FG+SG

While the open kitchen connects to the dining area, this one communicates with the living room/additional bedroom and ensuite through large glass sliding doors. Because it's a loft with much available space, the rooms present, themselves, an interesting eclecticism where the living room and one of the bedrooms can occupy both the ground-floor or the lower level at the bottom, depending on which preference.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Kitchen
© Fernando Guerra | FG+SG
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 47 of 48
Section BB
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Kitchen
© Fernando Guerra | FG+SG

It's on the lower floor, the most complete one, that sanitary facilities can be found, being that in the ensuite, the already existing bathroom, was kept on the same place but with the required modifications, in particular the creation of two separate compartments for different uses, ensuring functionality and mobility. Here, the existing front façade opening was expanded to illuminate and ventilate the space as much as possible.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Bathroom
© Fernando Guerra | FG+SG

At the rear, a small terrace and another sanitary facility with an independent bathtub dug on the floor were designed. This unusual and cosy volume, presents itself as a detached piece with a certain distance to the ceiling, thus making it a good choice for leisure activities such as reading.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography, Stairs
© Fernando Guerra | FG+SG
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Image 46 of 48
Section AA
Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

For its easy maintenance, micro-cement on the floor, metal plate on the stairs, lacquered MDF furniture in white or black colours, and glass, were the selected materials, whereas unifies the unpretentious and continuous aesthetics appropriate for a Loft. The exception goes to the semi-handmade tile, in green-pastel colour, which coats the whole end wall at the back and the upper part of the detached volume, reflecting and enlarging the natural light that floods them. Flexibility and natural flow in the space are assured.

Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos - Interior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Avenida Novas Loft / João Tiago Aguiar Arquitectos" [Loft Av. Novas / João Tiago Aguiar Arquitectos] 11 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/947453/avenida-novas-loft-joao-tiago-aguiar-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

印刷厂改造跃层公寓 / João Tiago Aguiar Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.