Guarujá House / Nitsche Arquitetos

Guarujá House / Nitsche Arquitetos

© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa© André Scarpa+ 19

  • Architects: Nitsche arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area:  4230 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  André Scarpa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Adobe, Alwitra, Engemetal, Leonhardt Decorações, RCA Fachadas e forros, REKA, SOLTIS, Trimble Navigation, Zeloart Esquadrias
  • Lead Architects:Lua Nitsche, Pedro Nitsche, Rosário Borges de Pinho, André Scarpa
  • Project Team:João nitsche, rodrigo tamburus; anna laura prado, clara werneck, claudia carpes, denis ferri, julia machado, gil barbieri, luciana silva, manuella leboreiro, mara cruz, marcelo anaf, raquel takamoto, thiago pontes
  • Structural Engineer:Ricardo Bozza, INNER
  • Mechanical Engineer:Marcelo zamaro
  • Interiors:Nitsche arquitetos
  • Lighting:Ricardo heder - lux projetos
  • Steel Structure Manufacturer:Engemetal
  • Contractor:Caio lima – atmos
  • City:Guarujá
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© André Scarpa
© André Scarpa

Text description provided by the architects. The house is be located in Iporanga, a condominium for beach houses on Guarujá, São Paulo’s coast city, approximately 120km east from the capital. This condo is inside a very well preserved and protected area of the original Atlantic Rainforest. To preserve the exuberance of this native forest the law permitted to occupy only 30% of the footprint of the ground plot surface. The challenge was to accommodate a large program that included five en-suite bedrooms, which demanded not less than 450m2 to be build. To achieve this, it was necessary to split the program in three levels.

© André Scarpa
© André Scarpa
Plan - Ground floor
Plan - Ground floor
© André Scarpa
© André Scarpa

The plot of 1.310 m² with constant inclination of 14% allows the insertion of a basement, cover by a pre-fabricated concrete slab that occupies the entire footprint. The basement houses the garage, services, technical areas, a sauna and a spa, this last one located where the basement level connects with the exterior. There are also a small accommodation for a housekeeper couple, a laundry and a deposit.

© André Scarpa
© André Scarpa

Four steel pillars arise from the ground and elevate the volume of the bedrooms defined by two Pratt Truss, creating a free space between the first floor and the basement. The bedroom’s windows open to the treetops and the shadow created by this structure on the slab defines the social area. This middle floor is an open space, protected on all sides by transparent temperate glass sliding panels so the forest can be seen at almost all times, and the privacy from the street and from the north neighbor is achieved with the use of cement panels that create a dynamic façade. Large glass sliding doors allow the rooms and kitchen to mix with a covered external space, dissolving the boundaries between inside and outside, making all spaces of this level work as one integrated area.

© André Scarpa
© André Scarpa
Section BB
Section BB
© André Scarpa
© André Scarpa

We pursue to make this construction as an assembling of parts more than an in loco process, concerning less waste at the building site, more agility having in mind the limited work area, and trying to get the proper use of industrialized materials.

© André Scarpa
© André Scarpa

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Guarujá House / Nitsche Arquitetos" [Casa Guarujá / Nitsche Arquitetos] 06 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945194/guaruja-house-nitsche-arquitetos> ISSN 0719-8884
© André Scarpa

圣保罗海岸之家 Guarujá / Nitsche Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.