100architects Regenerates Pedestrian Bridge in Shanghai, China, with Colorful Spaces

100architects Regenerates Pedestrian Bridge in Shanghai, China, with Colorful Spaces

100architects has designed a proposal that regenerates the Puji Road pedestrian bridge in Shanghai, China. Entitled High Loop, the proposal reimagines the 1-kilometer elevated platform, adding playfulness and color to the city, without transforming the structure.

Courtesy of 100 ArchitectsCourtesy of 100 ArchitectsCourtesy of 100 ArchitectsCourtesy of 100 Architects+ 42

Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects

The regeneration of the iconic bridge that connects the districts of Zhabei and Jing’an, over the Suzhou Creek comes after the first renovation in 2009, for the World Expo of Shanghai. At the time, it was modified in order “to allow access to small vehicles such as bikes and scooters besides the pedestrians, improving the connectivity” between the two areas. Originally a pedestrian bridge when built in 1997, the Puji Road had all the potential to become an urban landmark in Shanghai.

Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects

100architects proposed to transform the bridge into an eventful elevated park crossing the city, substituting the grey asphalt with bold and bright colors, improving the circulation system, and adding functional pockets.

Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects

Suggesting an eye-catching elevated urban landmark, the design will also segregate circulations by colors, “creating a hierarchy of different rhythms and paces in which the bridge can be transited”. The project introduces a straight lane in electric lime color for bicycles and motorbikes, and a winding path in viscous magenta color for slower pedestrian circulation. Creating a playful loop, pedestrians are encouraged to slow down, enjoy the journey, and appreciate the views.

Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects

A cyan blue defines spaces to stop and linger, these areas include viewing decks, picnic plazas, lounge areas and mini amphitheaters. These pockets comprising social functions contrast with the yellow urban furniture. Moreover, greenery planters are introduced, either as decorative elements or as functional separators of the motored track and the pedestrian path. In addition, some of the “cyan blue patches have been purposely left empty in order to leave flexible spaces to keep allowing the occurrence of informal pop-up night markets and vendors commonly seen in the current version of the bridge”.

Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects
Courtesy of 100 Architects

  • Project Name: High Loop
  • Design: 100architects (Shanghai)
  • Design Team:Marcial Jesús, Javier González, Lara Broglio, Mónica Páez, Keith Gong, Cosima Jiang, Ponyo Zhao, Elena Michelutti, Ginger Huang
  • Size:1,000 m.
  • Status: Concept Design
  • Location: Puji Road Bridge, Jing’an District, Shanghai (China)

Image gallery

See allShow less
About this author
Cite: Christele Harrouk. "100architects Regenerates Pedestrian Bridge in Shanghai, China, with Colorful Spaces" 30 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944704/100architects-regenerates-pedestrian-bridge-in-shanghai-china-with-colorful-spaces> ISSN 0719-8884
Courtesy of 100 Architects

佰筑改造上海人行天桥,打造多彩空间

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.