Fantails Estate Dairy Flat Childhood Centre / Collingridge and Smith Architects

Fantails Estate Dairy Flat Childhood Centre / Collingridge and Smith Architects

© Mark Scowen© Mark Scowen© Mark Scowen© Mark Scowen+ 16

  • Area Area of this architecture project Area:  1537
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Mark Scowen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: HERMPAC, Resene, APL Window solutions, AUTEX PANELLING, Thermakraft
  • Lead Architects:Phil Smith, Evan Crighton
  • Design Team:Tiffany Smith, Evan Crighton, James Browning, Zena Gerrard, Akash Kumar
  • Clients:Fantails Childcare
  • Builder:Cosgroves
  • Structural Engineer:Markplan
  • City:Dairy Flat
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Mark Scowen
© Mark Scowen

Text description provided by the architects. The Fantails Estate Early childhood centre is set over 3½ hectares of land, catering for 154 children ranging from babies to pre-schoolers. Framed by paddocks, animals, and trees, this early learning centre strikes a balance between state-of-the-art, modern educational spaces and sits sensitively within its rural New Zealand context.  The site presented a shared vision of a unique ‘luxury lodge’ for children. Our team at Collingridge and Smith Architects (UK) implemented the balanced blend of functionality, aesthetics, and environmental sustainability into the project.   

© Mark Scowen
© Mark Scowen
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Mark Scowen
© Mark Scowen

At the end of a winding, estate-like driveways, the centre sits as six individual blocks fanned out around a striking geometric timber canopy. The six blocks comprise of five individual classrooms, and a more private staff block including kitchen, laundry, and administrative spaces. Canopies in this project create all-weather play spaces, allowing the building to open up to the outdoors and remain naturally ventilated for most of the year. 

© Mark Scowen
© Mark Scowen

Internally, each classroom has a north-facing outlook to the large playground and the countryside setting, providing children with seven times the minimum area for outdoor play, giving each child approximately 52mof individual play space. The deep canopies are covered with polycarbonate roofing, minimizing excess heat and glare from the sun. The sizing of each block is so that daylighting and natural ventilation is provided in deep plan room for most optimal internal environment quality and children’s positive health outcomes. This further substantially reduces the need for internal power. 

© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen

The overall planning is airy and spacious allowing seamless flow between the indoor and outdoor spaces, Low-E coated glazed sliding doors allow children to experience over 80% visual connectivity to the outside from each room. Individual classrooms have been designed to provide children with an intimate learning environment, featuring facilities that cater to the unique needs of each age group. Custom-designed cabinetry and play equipment create a cohesive feel throughout the interior, fitting in with the overall architectural design and form of the building. Finished flawlessly with painted plasterboards from wall to ceiling and selection of Autex paneling, further softens the internal spaces and provides a functional area to hang notices and artwork. 

© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen

The selection of a warm and natural material palette was favourable, for designing a striking architectural form within the context of rural/countryside settings. Timber was predominantly incorporated with minimal use of steel beams and posts, to ensure that the structure is economic while also minimising the building's overall carbon footprint. 

© Mark Scowen
© Mark Scowen

The natural integration of sustainability in our project includes a range of strategies, such as the rainwater catchment system on-site, this provides for all of the building's water supply. Blackwater is also captured and treated on-site – no wastewater is released or imported on site. The roof and walls have a high insulation level, so heat loss is minimal resulting in 20% better performance. While the design is oriented for solar gains in winter, natural ventilation, shading, and thermal mass cooling in the summer occur naturally.

© Mark Scowen
© Mark Scowen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dairy Flat, New Zealand

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fantails Estate Dairy Flat Childhood Centre / Collingridge and Smith Architects" 28 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944590/fantails-estate-dairy-flat-childhood-centre-collingridge-and-smith-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.