RIBA Announces Winners of Post-Pandemic Design Competition

RIBA Announces Winners of Post-Pandemic Design Competition

The Royal Institute of British Architects (RIBA) has announced three joint winners of the Rethink: 2025 international design competition. Looking for designs for a post-pandemic world, the competition invited architects and students to consider what life and our built environment could look like by 2025. In total, there were over 147 entries from 18 countries that were submitted to reimagine daily life.

Entrants were given seven categories from which to generate ideas – the future of; healthcare spaces, remote learning, high density living, public transport, high streets vs online shopping, international travel and the use of technology to monitor and control populations. The judging panel, made up of six design leaders and chaired by RIBA Journal Editor, Hugh Pearman, choose three joint winners in three categories – Building, City and Street. The total prize fund of £8000, sponsored by Arup and the RIBA will be split equally between the winners, with each being awarded £2667.

The Rethink: 2025 winning entries are:

Streets are Made for Walking, People Matter.

Courtesy of RIBA
Courtesy of RIBA

This proposal uses Holloway Road, an arterial road in North London – as an example of what could be done in any city to redesign its streets to make high quality public space for those living either side of such traffic corridors. In light of changes to how we use streets due to the pandemic - the entry is hopeful for a permanent move towards cleaner, more physically active methods of transport. This proposal offers a two-stage programme for capitalising on these changes, and accelerating a transition towards cleaner, greener, safer and happier streets.

The first stage will be to ensure that the temporary changes to the streets are made permanent by 2025 and that by 2035 these more liveable and breathable neighbourhoods will be linked in a series of lateral rings. The idea is that the radial roads out from the centre diminish in importance as the centre itself does, and the lateral connections increase in importance. With reduced amounts of commuting into the centres of cities now envisaged, this realignment becomes feasible and desirable.

Greater London Agriculture, Tim Rodber and Dominic Walker

Courtesy of RIBA
Courtesy of RIBA

This proposal seeks to transform London’s metropolitan area into an ecologically diverse, agricultural landscape, addressing the premise that industrialised food production has made us vulnerable to diseases transmitted from animals to humans. The project proposes to introduce agroecology (sustainable farming that works with nature) to London by embedding growing spaces within and around the city, introducing funding for agroecological education that will allow trailblazing farmers to learn the skills necessary to flourish and pass on knowledge.

Initially a patchwork of productive landscapes, over time these growing spaces will become connected by bio-diverse corridors, with wildflowers for pollinators and edible plants for foraging. Along the Thames, a diverse range of activities will become part of this edible landscape, from the wetlands of Rainham Marshes for cattle grazing, orchards producing cider to experimental seaweed farms floating in the estuary. Circular economy entrepreneurs will work to improve logistics, closely matching food volume to demand, creating valuable innovative bioeconomy products that embrace interesting seasonal food. Organic by-products will return to the soil and the virtuous cycle will continue.

Get Everyone In, Benjamin Holland, Olivia Dolan, Katie Williams

Courtesy of RIBA
Courtesy of RIBA

This proposal draws on two issues which have been amplified by the pandemic – the need to house people who are homeless and the prediction that many office spaces will become permanently redundant. Bringing these issues together, it suggests that empty office spaces can be re-used and repurposed to house homeless people.

The proposed reworking of an office tower sees communal health facilities on ground level and brings nature into the space with sky gardens at the mid-level – as well as offering an opportunity for residents to grow their own food in vertical gardens. On the upper floor, drawings show how the deep plan office floor could be used for hostel-style bedrooms around the perimeter with communal spaces in the centre of the floor. There is also a floor left for some office workers.

News via RIBA

About this author
Cite: Eric Baldwin. "RIBA Announces Winners of Post-Pandemic Design Competition" 28 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944579/riba-announces-winners-of-post-pandemic-design-competition> ISSN 0719-8884
Courtesy of RIBA

RIBA宣布“后疫情时期设计大赛”获奖得主

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.