Zoom image | View original size
In a two stories old family house located in the center of Viladecans, an industrial town located in the Barcelona belt, a new generation, a couple and their two daughters, decided to refurbish the ground floor, previously occupied by the grandparents, to allocate it to their own home, while the parents will continue living upstairs. Access from the street is shared, and the intervention begins within the entrance hall. The house, with a corner location, is characterized by a structural wall that runs longitudinally and creates two well-defined bays on each side. From the beginning, it was decided not to intervene on the structure, so this wall became a backbone of the new proposal, which did contemplate the demolition of the rest of the interior partitions. In this way, from the entrance, a spacious hall opens, made up of a series of planes/partitions that twin with each other, announcing from the entrance that it is a new language, also opening gaps in the upper areas to allow the light from outside enters this area. Next, a common kitchen and dining space connects to the outside garden, with profuse vegetation, which was respected, connected to the inside through a longitudinal bench that slides into the window opening (enlarged with respect to its original size). The window itself was placed on the exterior face of the facade plan, turning it invisible from the interior, creating the feeling of being in close contact with the exterior. View more View full description
Share Share