Zoom image | View original size
META was commissioned by the Xaverius College to design an L-shaped building extending from Stenenbrug to Xaveriusstraat. A long corridor runs through the building, connecting all the spaces. To one side of the corridor, courtyard gardens allow plenty of light into the building and enable the children to watch the seasons unfold. A few years ago, in response to an acute shortage of space, the Xaverius College decided to expand the school. They acquired a number of adjacent plots in the block surrounded by Stenenbrug, Collegelaan, J. Posenaerstraat and Xaveriusstraat. The school decided to demolish the existing buildings, which were in a dilapidated state, and build a brand-new kindergarten. “The light-filled cloister corridor serves as the main artery for the school. Furthermore, by offering a view onto the courtyard gardens, the architecture brings the seasons and the light inside for the children.” Eric Soors, META META has designed an L-shaped building for the Xaverius College that extends from the Stenenbrug (where the Peugeot garage once stood) to Xaveriusstraat. The large practice rooms of the former Hendrickx Dance School have made way for a playground and kindergarten classrooms. View more View full description
Share Share