Zoom image | View original size
Located in a leafy neighborhood, ‘The House within the Grid’ sits on a slightly elevated plot accessed by a silent road.Designed for a doctor couple and their 4 children, based in Sharjah, this house was meant as a place for relaxation, rejuvenation and bonding during their frequent visits to Kerala. The sprawling house and its many rooms were designed to accommodate and entertain the family as well as several relatives and friends who may join them during such occasions. Eventually, as this house was meant to become their permanent home, it was designed as one than just a holiday home. The house is composed of 2 distinct parallel bays connected in between. Each of these bays consists of a set of defined functional areas and a linear circulation spine that dissolves into the parent room wherever possible. A mix of primary and secondary functions, with its two different room widths, creates a visible repetitive spatial pattern throughout the house. This project was an exercise in exploiting the spatial possibilities offered by the surprisingly flexible modular grid. Juxtaposing the rigorous but serene geometry of the house with the incoherent landscape of its site, a distinct spatial language evolved to become a subtle stage for the contemplative daily activities. View more View full description
Share Share