Zoom image | View original size
The project location, a bland suburban security estate on the outskirts of Johannesburg provided the framework and context for the project. The house directly responds to its physical and climatic environment, with a private, enclosed courtyard garden providing shelter from the relentless visual onslaught of the Tuscan and faux farmyard buildings surrounding it. The dwelling consists of two wings, one public and one private, connected by a vaulted brick entrance hall that encloses the building from the street. The public wing is a single large living space, with over-sized sliding doors that allow the northern façade to be opened up completely towards the private garden. A drum-shaped nook punctuates the rigid geometry of the plan and creates an ideal 'snug', an intimate enclosure from the open living area, whilst maintaining a visual connection with the living space and garden. A small scullery is tucked away behind the kitchen in a wooden box, seamlessly integrated as part of the kitchen joinery. In the private wing, each bedroom opens out onto a small covered veranda. View more View full description
Share Share