House Dos Oleiros / Paulo Martins

House Dos Oleiros / Paulo Martins

© Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio + 39

Castelo Branco, Portugal
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. This house is located in Castelo Branco, in the old part of the city, which has been in an increasing state of decline in recent years.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
First Floor Plan
First Floor Plan
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In response to this trend, this project was aimed at taking on the contours of an archetype, in an attempt to establish a trend in the urban occupancy of the city: urban revitalisation of the historic centre and its occupancy by younger age groups, making this part of the city more dynamic once more.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Section
Section
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In line with this intention, the project consisted of maintaining the original appearance of the house on the outside, while inside, the spaces were readapted to current standards of comfort and living, marked by contemporary minimalism.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In project terms, the house has 2 floors and a mezzanine. The ground floor is set aside for rest areas, for lighting reasons, and the upper floors are for the social areas.

On these upper floors, which are accessed via the original building staircase, we restored the spatial amplitude of the roof, giving us quite a generous floor-to-ceiling height and letting the light reflect on the white ceilings and walls, flooding into the entire space that had once been enclosed. A skylight was added to the mezzanine, giving you a view of the castle from your workstation and reminding you that this contemporary space is filled with history.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In terms of materials, we wanted the project to be light, casual and welcoming, using simple, yet high quality, materials, painting the walls and ceilings in light shades and finishing off floors and furniture in Scots pine.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House Dos Oleiros / Paulo Martins" [Casa Dos Oleiros / Paulo Martins] 15 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941484/house-dos-oleiros-paulo-martins/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.