165 House / PAR Arquitectos

165 House / PAR Arquitectos

© Felipe Cantillana © Felipe Cantillana © Felipe Cantillana © Felipe Cantillana + 51

Zapallar, Chile
  • Architects: PAR Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  307
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Felipe Cantillana
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Rothoblaas, Arauco, Coggiola, MK, Wetproof
  • Lead Architects: Alvaro Cortés, Tomás Pardo.
  • Design Team: Francisco Cortes, Cristian Merino.
  • Engineering: Jose Manuel Morales.
  • Landscape: Paula Del Sante
More Specs Less Specs
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

Text description provided by the architects. On a site located within a condominium on the central coast, with a steep slope and a configured existing central plateau, a single-family house was designed defining the option of laminated pine as a structural skeleton, according to its correct behavior in the face of demands and efforts and its adequate properties in humid saline climates.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
Axonometric
Axonometric
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

As a principle, the upper crossing of 2 volumes of framed edges constructed by means of laminated frames in section 40x15 cm, diagonally braced according to the structural need to save the pronounced lights (4.5 meters) is worked.

In this way, 2 parallel reticulated beams are made up, arranged and supported centrally in such a way as to balance the overhangs at their ends.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

The project image referring to the Meccano bridges of the middle of the last century follows from the above.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

As a complement, one of the upper volumes takes off in a certain section, expanding its support with respect to the folded concrete body of the basement.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
Section
Section
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

Meetings and assemblies are worked as hidden as possible, through a system of wires, nuts and connectors of the bulldog type, together with plates inserted into openings made to the structural parts.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

The program is organized in 307 m2, distributed on the first level with the public rooms arranged in a central nave made up of the kitchen-dining-living-terrace sequence crossed by a double-height balcony and a private second floor with all the pieces and living room to be.

© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana
© Felipe Cantillana

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "165 House / PAR Arquitectos" [Casa 165 / PAR Arquitectos] 02 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940565/165-house-par-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Felipe Cantillana

智利海滨松木屋 / PAR Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.