We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects

St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects

© Mark Scowen© Mark Scowen© Mark Scowen© Mark Scowen+ 22

Queenstown, New Zealand
More SpecsLess Specs
© Mark Scowen
© Mark Scowen

Text description provided by the architects. A new build in Queenstown featuring stunning views of The Remarkables and Lake Wakatipu inspired a unique house to complement the setting.

© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen
© Mark Scowen

A solid mass buried into the ground at the basement level provides the functional spaces of the house, garage, laundry, rumpus room, and the essential drying room for winter and summer sports. Entry to the house for visitors however is via a sheltered northern courtyard at street level. This is encased in cast-in-situ walls, allowing only a glimpse of the magnificent views revealed as you enter the house at mid-level. The peaks of the top floor roofline follow the contours of the mountain range beyond and provide an intriguing accent.

© Mark Scowen
© Mark Scowen
Ground floor plan
Ground floor plan
© Mark Scowen
© Mark Scowen

The mid-level of the house contains the kitchen and dining areas and also a sunken lounge, perfect for a hot toddy and fondue session in front of the fire after a hard day on the slopes. Sliding doors open seamlessly to the view and a substantial terrace beyond. Neighbors have been blocked by the use of cast insitu walls. These provide both privacy and a sense of solidity, in contrast to the uninterrupted glazing of the living level.

© Mark Scowen
© Mark Scowen

The feature staircase is expressed as a glazed slot running through the center of the house and again ensures the view is unimpeded. Bedrooms and bathrooms are situated on the top floor and in contrast to the concrete of the mid level this has been encased in a dark metal cladding. High-level windows allow the northern sun to enter and the glazing fills the void between the floating roof forms and the walls.

© Mark Scowen
© Mark Scowen

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "St Marks Lane House / Dorrington Atcheson Architects" 26 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940320/st-marks-lane-house-dorrington-atcheson-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.