Punta Chilen House / Baltazar Sánchez

Punta Chilen House / Baltazar Sánchez

© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh© Nico Saieh+ 27

Ancud, Chile
  • Architects: Baltazar Sánchez
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Nico Saieh
  • Collaborator:Cristian Espinoza
  • Structure:Patricio Stagno
  • Construction:Constructora Corcovado
  • City:Ancud
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. This house is situated on a hill located on a kind of island that visually delimits the sea on all its fronts. In accordance with the requirements of the client, the location, and the environment, it was decided to use materials and technology from the zone. The typology of the barn was chosen as an architectural reference.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh

The programmatic challenge was to get a 400-square meters single-family home to function as much as when it was occupied by the entire family, as when the homeowners were alone. The owner was particularly concerned with the acoustic insulation of the rooms, so interior patios were proposed to separate the rooms from each other and from common places. This configuration allowed the reestablishment of an existing orchard on the site. The windows and openings were determined by the environment and the program. The skylight of the dining room, for example, reflects the constant change of the Chilote sky, giving a very pleasant and stable light because of the south orientation.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh

As is characteristic of the area, the house was built on pillars into the ground, that because of the humidity of the ground and to adjust for variations in the topography of the terrain. The materials of the facades respond to their orientation; In the case of the faces most exposed to rain and wind, a micro corrugated zinc sheet is attached, which is oxidized to achieve a special patina. In the least exposed faces, a pine shed with treatment was used. All the interior finishes are also pine (both the furniture and the cladding), which gives the house an "honest" appearance, as stipulated in the order.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh
© Nico Saieh

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Punta Chilen House / Baltazar Sánchez" [Casa Punta Chilen / Baltazar Sánchez] 25 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940007/punta-chilen-house-baltazar-sanchez> ISSN 0719-8884
© Nico Saieh

四面环海的防潮住宅 / Baltazar Sánchez

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.