Extension in Burned Wood Shou Sugi Ban / Clément Bacle Architecte

Extension in Burned Wood Shou Sugi Ban / Clément Bacle Architecte

© Gaëtan Chevrier© Gaëtan Chevrier© Gaëtan Chevrier© Gaëtan Chevrier+ 13

  • Architect In Charge:lément Bacle
  • City:Rennes
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Gaëtan Chevrier
© Gaëtan Chevrier

Text description provided by the architects. Extension of a single house in burned wood Shou Sugi Ban. Design of three rooms spread over three levels. This extension takes place on an old building cut from the house already by a pedestrian dead end.

© Gaëtan Chevrier
© Gaëtan Chevrier

The two constructions are connected by a polycarbonate walkway on the first floor. Once the existing frame is removed, the extension is built in a wooden frame with a two-slate roof. The floors of the three levels are made of fire wood joist.

© Gaëtan Chevrier
© Gaëtan Chevrier

The facades are made of cladding of RAL 9005 corrugated metal sheets for the ground floor and of Douglas fir wood planks for the other two floors. The blades are burnt thanks to the Japanese technique of Shou Sugi Ban which naturally protects the wood by charring. By burning the wooden slats on the surface, creates optimal protection.

© Gaëtan Chevrier
© Gaëtan Chevrier

For this extension the blades were burned with a roofing torch. Inside all the linings and ceilings are made of OSB or painted plywood.

© Gaëtan Chevrier
© Gaëtan Chevrier

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Extension in Burned Wood Shou Sugi Ban / Clément Bacle Architecte" 18 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939601/extension-in-burned-wood-shou-sugi-ban-clement-bacle-architecte> ISSN 0719-8884
© Gaëtan Chevrier

烧杉板工艺木屋 / Clément Bacle Architecte

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.