All
Projects
Products
Events
Competitions

Convento de San Andrés Restoration / Sánchez Gil Arquitectos

Convento de San Andrés Restoration / Sánchez Gil Arquitectos

© Fernando Sánchez Cuadrado © Fernando Sánchez Cuadrado © Fernando Sánchez Cuadrado © Fernando Sánchez Cuadrado + 22

Salamanca, Spain
  • Area Area of this architecture project Area:  1025
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cantera Sanchón, Ladrillo Pacheco Horcajo-Medianero, TEJAS BORJA
  • Lead Architects: Emilio Sánchez Gil, Fernando Sánchez Cuadrado, Emilio Sánchez Cuadrado
  • Client: Ayuntamiento de Salamanca
  • Collaborators: Francisco Rodríguez Nieto, José Francisco González Hernández, Mª José Hernández Gómez
  • Supervision And Direction: Carmen del Olmo, Luis San Matías (DEO), María Tío (DEO), Carlos Macarro (arqueología)
  • Construction Company: Arquepec
More Specs Less Specs
© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado

Text description provided by the architects. The convent of San Andrés was one of the most praised buildings in Salamanca until its destruction in the mid-19th century. Only small service units attached to the main construction have survived to this day, consisting of a trade house with sheds and a notable ice pit, built during the 18th century. Given the general deterioration and the wish to incorporate the existing remains into the city's tourist offer, the project is drafted, with the aim of integrating the various existing disconnected elements into an orderly, logical and attractive route: the ice pit, a section of the wall, the sheds, the rest of the northeast tower of the convent and access to the underground galleries. Ceramic materials were chosen to be used as a conductive thread, in the form of tiles, bricks in floorings and lattices and roof tiles, as this is the pre-existing material that has been preserved in some areas, endowed with great expressive value and reflecting a long tradition.

© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado
Traversal Section
Traversal Section
© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado

The walls and vaults of the ice pit have been restored, illuminated by the overhead light, while the original access has been signposted by a brick latticework, which allows the entrance of dim diffuse light, and minimizes the impact of the adjacent modern building. When clearing the storage space, the rock-cut gallery that was made to house the drainage duct appeared blinded on the lower level. It was incorporated into the project to allow access all the way to the endpoint of the space at the end of the route, notably enriching the visit. In the “office” building, the recovery of the historical volume was prioritised. Although the original masonry walls have completely disappeared, the mimetic reproduction of the tall body was seen as meaningless. For this reason, the space is delimited by means of a neutral brick latticework that defines the layout while creating subtle light and shadow effects, being protected with a tile cover similar to the original, also manifested on the rear facade using similar materials.

© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado
Traversal Section
Traversal Section
© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado

The original levels have been recovered on the ground floor of the sheds. Fragments of the original brick paving appeared and served as a template for the rest of the flooring. From this space and through the foundations corresponding to the northeast tower of the convent, a silent space punctuated with the presence of a solitary cypress, one enters the cellar that leads to the underground galleries that were filled with rubble and completely flooded. The ceramic material, in its different manifestations and uses, such as stairs, floorings, walls, roofs, water collectors, exposed ceilings, garden curbs, benches, etc. is the common thread of the present proposal.

© Fernando Sánchez Cuadrado
© Fernando Sánchez Cuadrado

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Paseo del Rector Esperabé, 83, 37008 Salamanca, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Convento de San Andrés Restoration / Sánchez Gil Arquitectos" [Restauración de tenadas y pozo de nieve del Convento de San Andrés / Sánchez Gil Arquitectos] 14 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939529/restauracion-de-tenadas-y-pozo-de-nieve-del-convento-de-san-andres-sanchez-gil-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Fernando Sánchez Cuadrado

圣安德烈斯修道院修复 / Sánchez Gil Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.