Pinheiro House / Atelier in.vitro

Pinheiro House / Atelier in.vitro
© José Campos
© José Campos

© José Campos© José Campos© José Campos© José Campos+ 19

  • Lead Architect:Joana Leandro Vasconcelos
  • Structures:NCREP, Consultoria em Reabilitação do Edificado e Património, Lda
  • Hydraulics:Eng. Bruno Miranda
  • Mechanical :Niluft Engenharia Lda
  • Electrical:JV Engenharia Unip. Lda
  • Acoustics:Ricardo Silva Engenharia
  • Construction:Lógica2
  • Prize:Honourable Mention Prize Nuno Teotónio Pereira (former IHRU Prize), Category of Housing Buildings
More SpecsLess Specs
© José Campos
© José Campos

Text description provided by the architects. The objective was to rehabilitate the Casa do Pinheiro Manso, typical of the XIX century bourgeois Porto, built on a long, narrow lot, with two fronts and a back garden, retaining the original features of the house and providing it with large and bright spaces, more adjusted to the owners’ desire.

© José Campos
© José Campos
© José Campos
© José Campos

The ground floor, in a very poor state of conservation, and with a direct relationship with the garden that was intended to enhance, has suffered a major transformation in terms of constructive elements and spatial organization, yet maintaining the social function. On this floor a distinctly contemporary language was assumed through the creation of wider spaces with full-height doors and panels. In particular, in the separation between the kitchen and the living room, a door was built with iron and glass, amplifying the passage of light between spaces, and making their relationship more fluid. 

© José Campos
© José Campos

In the two upper floors, which received the bedrooms and a more private living-room, the intervention included the rehabilitation of the majority of the existing constructive elements such as carpentries, doors, etc. A modern character was given to the new bathrooms, ensuring their adaptation to the current use requirements.

© José Campos
© José Campos

The main facade, part of a set of 2 houses built simultaneously, was rehabilitated. On the back facade, which had already been the target of a change in the mid XX century, the windows and doors were increased to ensure a wider connection with the garden: in the main living room, located on the ground floor, by installing a set of harmonic-type doors with about 3.0m high, allowing, particularly in warmer months, the merge between the garden and the room; in the most private living-room, located on the first floor, through the installation of a large window, allowing the usufruct of the view to the garden. 

© José Campos
© José Campos

The combination between the rehabilitation of the existing constructive elements with the materialization of more spacious and modern spaces allowed to fulfill the main objectives of the intervention: respect the architectural and heritage value of the building, taking advantage of it; choose solutions that would enable an experience in accordance with the current comfort standards, concern from the beginning manifested by the owners. 

© José Campos
© José Campos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pinheiro House / Atelier in.vitro" [Casa do Pinheiro Manso / Atelier in.vitro] 17 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939517/pinheiro-house-atelier-iitro> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.