Zoom image | View original size
CAUKIN Studio, a young design and build a social enterprise, has worked alongside the Ranwas Village community and international participants from around the world, to build a school classroom, library, and office space after Cyclone Pam caused devastation to the previous school buildings. After 8 weeks of construction, the finished building combines a heavy-duty cyclone-resistant timber frame, woven bamboo cladding, polycarbonate, and metal roofing sheets to create a strong, bright and well-ventilated learning environment. The library space tackles the extreme humidity through carefully considered passive design strategies, enabling the lifespan of the books to be prolonged. In 2015 the worst natural disaster to hit Vanuatu, Cyclone Pam, left much of the country in devastation. Ranwas Primary School and its contents were destroyed leaving the children to be taught in unsuitable temporary shelters. The Tanbok Project, an NGO established in the wake of the natural disaster, identified not only the need for new classrooms but also a library space that could withstand the harsh local climate.  View more View full description
Share Share