Evergreen School / CAUKIN Studio

Evergreen School / CAUKIN Studio

© CAUKIN Studio © CAUKIN Studio © Paul Crompton © CAUKIN Studio + 27

  • Architects: CAUKIN Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  CAUKIN Studio, Paul Crompton, Katie Edwards
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BSI Steel, Chongwe Bricks
  • Clients : Evergreen School Community & Mothers Of Africa
  • Engineering : ARUP Cardiff
  • Consultants : Kieron Tarrant
  • Collaborators : Samantha Litherland, Alden Ching, Ayman Khan, Hannah Beard, Richard Rothwell, Jess Simpson, Rufaro Natalie Matanda, Mu-Heng Tsai, Andrew Downey, Sara House, Tomos Rees, Blanca Obrador, Kelci Vittachi, Charlotte McConkey, Luke O'Brien, Niall Bennett, Alexander Welford, Zhanet Mishineva.
More Specs Less Specs
© CAUKIN Studio
© CAUKIN Studio

Text description provided by the architects. Working in partnership with the charity Mothers Of Africa (MoA), CAUKIN Studio spent 3 months in rural Zambia constructing 4 classrooms and a teacher's office for Evergreen School. The charity MoA was set up in 2004 with the aim of improving maternal health, reducing maternal mortality, and achieving access to reproductive health for all women. MoA quickly realised that by improving the education of the village children they could make a long term contribution to the charity’s overall objective. Children in Zambia are often only educated to the age of 14; with schools often oversubscribed and in poor conditions. 

© CAUKIN Studio
© CAUKIN Studio

Evergreen classrooms had around 150 students per class, making it very difficult to effectively teach the curriculum and provide enough space for the students to learn successfully. The addition of 4 classrooms will bring class sizes down to 40 pupils each and will provide a brighter, more spacious classroom to learn within. 

© CAUKIN Studio
© CAUKIN Studio

MoA employed over 30 local workers, managed by CAUKIN Studio for the duration of the build- over 50% of which were female. With unemployment rates in Zambia being so high, it was important that this project also became a vehicle to teach workers new skills increasing their opportunity for future employment. 

Exterior render
Exterior render

The design takes from the local vernacular, using materials all sourced within 2 hours of the site and wraps around the existing classrooms to create a large central courtyard within the school.  Each block of two classrooms is offset to create a layered facade adding interest and breaking up the masses. 

© CAUKIN Studio
© CAUKIN Studio
Office floor plan
Office floor plan
© CAUKIN Studio
© CAUKIN Studio

The roof sits on steel trusses high above the classrooms to increase the airflow through the spaces below, venting through the hit and miss brickwork under the roof. The spacious volumes are flooded with light through the fully adjustable window shutters which can be locked down after school hours. 

© Paul Crompton
© Paul Crompton
© Paul Crompton
© Paul Crompton

The landscaping utilises small, half-height walls that dictate movement around the site and create informal breakout spaces for students to eat their lunch or complete their homework after school. To ensure all materials were utilised effectively, maximising the charity’s budget, all landscaping elements were made from offcuts or excess materials, meaning that wastage across the whole project was kept to a minimum. Brick rubble was cast into the floors and the timber form work was used to make the doors. 

© Paul Crompton
© Paul Crompton

In total, over 9000 local bricks, 4000 concrete blocks, 2000 tonnes of sand, and 50,000KG’s cement were used, with all of the concrete being mixed entirely by hand!

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Chongwe, Zambia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Evergreen School / CAUKIN Studio" 07 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/939053/evergreen-school-caukin-studio/> ISSN 0719-8884
© CAUKIN Studio

赞比亚常青学校 / CAUKIN Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.