All
Projects
Products
Events
Competitions

Springdale Library & Komagata Maru Park / RDH Architects

Springdale Library & Komagata Maru Park / RDH Architects

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux + 30

Brampton, Canada
  • Architects: RDH Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  26000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nic Lehoux
  • Lead Architect: Tyler Sharp
  • Managing Principal: Bob Goyeche
  • Project Manager: Sanjoy Pal
  • Staff: Shelley Vanderwal, Carlos Tavares, Juan Caballero, Soo-Jin Rim, Gladys Cheung, Lisa Sato, Simon Routh, Anton Freundorfer
  • Clients: City of Brampton
  • Structural Engineer: WSP Canada
  • Mechanical Engineer: Jain Sustainability Consultants
  • Electrical Engineer: Jain Sustainability Consultants
  • Civil Engineer: Valdor Engineering
  • Landscape: NAK Design Strategies
  • Leed Consultant: Jain Sustainability Consultants
  • Water Features Consultant: Resicom
  • Specifications: DGS Consulting Services
More Specs Less Specs
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. In the City of Brampton, about 45 minutes west of Toronto, the Springdale Library and Komagata Maru Park provide the suburban community with a new public library and community park. RDHA’s goal was to create an inclusive gathering place, a counterpoint to the otherwise at a suburban area, and a point of pride for the city. The project site was physically constrained, framed by a commercial plaza to the east, a main road to the south, and a natural ravine to the north and west. The architects positioned the library as close to the street as possible, in order to solidify the building’s presence with the street, preserve the site’s natural topography and irrigation patterns, and channel interior views towards the ravine. This siting also maximized room in the rear for a neighborhood park and a parking and drop-off sequence with a canopied entry forecourt.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

RDHA designed a project that would be as much about a building as it is about establishing a landscape: from the organically shaped perimeter that joins building and courtyards; and the creation of an undulating topography between the fluidly shaped ceiling and mountainous green roof; and the sloping floor slab of the interior and the at landscape of the park. The park is comprised of a series of terraced contemplative gardens for older users as well as a splash pad and children's’ play area organized around the word “Imagine.” The five-metre-high letters are oriented in both horizontal and vertical planes and become an interactive feature for the children to discover.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Site plan
Site plan
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

The interior program is comprised of 20,000 square feet of library program space, combined with a 5,000 square foot community multi-purpose room. Each element of the library, detailed in scope, highlights RDHA’s practice of applying conventional budgets and materials to design unconventional buildings. For example, Springdale’s oculi, fashioned from perforated drywall fixed to off-the-shelf framing components, temper the noise levels and the way that light spreads within the library, to inspire a sense of awe and wonder — and an unusual sense of shelter and togetherness.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Section
Section
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

RDHA Design Principal Tyler Sharp collaborated with Brady Peters, a generative design specialist at the University of Toronto, to create a solar-responsive ceramic frit pattern on the building’s windows. Its striated patterns range from white to dark gray expanding and contracting based on solar orientations, while also visually merging with a series of stainless steel rods that add an additional layer of solar resistance while supporting the glazed units and forming the courtyard enclosures. These elements are conceived as a functional abstraction of two combined metaphors: the turning pages of a library book and the trunks of trees in a forest.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Expressing inclusivity, innovation, dedication to learning, collaboration, curiosity, courage, and accountability the new building reflects the vision of the institution. Seamlessly integrating universal design principals, and targeting a LEED Gold rating, the building demonstrates the highest levels of achievement in both dignity and sustainable design. The new Springdale branch provides Brampton Library with an emboldened presence and a valuable resource to the Springdale community.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 10705 Bramalea Rd, Brampton, ON L6R 0C3, Canada

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Springdale Library & Komagata Maru Park / RDH Architects" 05 May 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938665/springdale-library-and-komagata-maru-park-rdh-architects/> ISSN 0719-8884
© Nic Lehoux

多伦多郊区图书馆及社区公园 / RDH Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.