We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Can Rosés Temporary School / Vora

Can Rosés Temporary School / Vora

© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula© Adrià Goula+ 24

  • Architects: Vora
  • Area Area of this architecture project Area:  10333 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Adrià Goula, Vora
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sika, Lamp Lighting, Roca, Acor
  • Lead Architects: Pere Buil, Toni Riba
More SpecsLess Specs
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Text description provided by the architects. It is the refurbishment of the ancient can rosés “masia” (farmhouse) as a temporary school, for a period of 3 years. The building had been renovated for a municipal library more than 20 years before. The interior spaces were diaphanous.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
Axonometric
Axonometric
© Adrià Goula
© Adrià Goula

The temporary use of the building is for a period of 3 years. For students of 3, 4, and 5 years old. After this period, the temporary school will be disassembled.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

It is an alternative pilot test to prefabricated modules, which are a common system in similar temporary situations. In order to take advantage of disused buildings, we obtain lower investment costs and greater character and identity for the school.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
1st floor plan
1st floor plan
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Space is occupied by wooden division walls, with a modular design by 2cm thick pinewood slats, to be able to be manufactured and assembled quickly.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the ground floor, the reception areas and the administration office, the dining room, and a multipurpose room. The stage of it is placed in the center of the floor and articulates all the spaces around. On the first and second floors, two classrooms at the edges and a free space in between, for indeterminate uses that promote the application of new pedagogies and shared education between classrooms.

© Vora
© Vora
Cross section
Cross section
© Vora
© Vora

The temporary occupation of the building also required a playground, which was obtained by occupying the sidewalk in front of the building. A fence has been placed, done with a galvanized steel mesh, as transparent as possible. It is fixed to masonry benches that work as a foundation. These benches activate uses, both in the playground and in the sidewalk. Part of the “enclosed” sidewalk has been depaved, generating spaces with permeable floors that we hope will end up being left once the fence is dismantled.

© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula
© Adrià Goula

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Carrer de Déu i Mata, 57, 08029 Barcelona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Can Rosés Temporary School / Vora" [Escuela temporal Can Rosés / Vora] 28 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/938327/can-roses-temporary-school-vora> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.