Zoom image | View original size
The program of this house, located in a closed condominium of family residences in Horto neighborhood, Rio de Janeiro, had as the main guideline the simplicity, thermal comfort and practicality, without losing the contemporaneous aesthetic and relation with green areas. On the corner lot, there was a house with a plan that did not contemplate all the demands of the program, which required a built area of 370m², divided in three floors. Therefore, we have concluded that it would be better to demolish it, constructing a new residence that had as the main challenge the distribution of generous spaces in order to supply the residents’ needs in a plot of 115m². It was defined that the steel structure and apparent concrete would optimize the construction period and facilitate the difficulties of work materials accesses on site. The design of the structure and curve wall following the perimeter had already defined the extern boundaries of the house as the masonries act as closures to delimitate spaces. It was taken into account the importance of keep some uncovered areas, which are used as internal gardens and bring light, ventilation and green into the residence. The vertical circulation interferes as minimum as possible on the space distribution, but has become a very important aesthetic element of the project. View more View full description
Share Share