Guha / RAW Architecture

Guha / RAW Architecture

© Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi + 40

Kecamatan Kembangan, Indonesia
  • Architect In Charge: Realrich Sjarief
  • Design Team: Amud, Mohammad Enoh, Alifian Kharisma, Miftahuddin Nurdayat, Septrio Effendi, Fakhriyah Khairunnisa, Vivi Yani Santosa, Tirta Budiman, Aqidon Noor Khafid, Amirul Farras
  • Clients: Realrich Sjarief, Laurensia Yudith
  • Engineering: Singgih Suryanto, Sudjatmiko, Endang Syamsuddin, Eddy Bahtiar, Yudi Atang, Sakum
  • Landscape: Realrich Architecture Workshop
More Specs Less Specs
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Text description provided by the architects. Guha is an combination of new and renovation project based on previously "The Guild" located in Taman Villa Meruya. The Project consist of Omah Library, Dental Clinic, residence and Realrich Sjarief’s studio named Guha Bambu, The studio is Realrich Architecture Workshop (well known by name of RAW Architecture).

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The renovation section is consisted on adding sequence for adding elaborated programs for Omah Library such as  more storage for book shelves, bookstore and gallery. The circulation is designed to separate the public and private which is solved by separating the access at the entrance.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
Ground floor plan
Ground floor plan
Bamboo castle plans
Bamboo castle plans
© Ernst Theofilus
© Ernst Theofilus

The new project, named Guha Bambu is at the east side. This building stands in the lot of 7.5 x 26 m size consisted new 3 storey Bamboo structure, 2 storey of basement. The technique to build the structure is elaborated from experimental school of alfa omega project. The technique separates the steel plane truss structure  as a roof and bamboo structure to hold the 3 floor plate under steel structure roof.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Construction of Guha is elaborated into 9 materials to sum up craftsmanship experimentation in Realrich Architecture Workshop such as : steel, wood, glass, metal, gypsum, bamboo, plastic, stone and concrete. The layout is flexible, and open while some of the rooms is opened by minimum 2 doors allowing the further scenario while the program can be changed. The idea is basically addressing the tropical climate to open north south and close the facade at west side.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
Sections
Sections
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The Facade is basically basic material, concrete, vertical louver by steel and bamboo.  The program it self challenge the typical housing in Indonesia to be mixed with more micro business programs such as education, even coffee shop in the future by maintaining privacy and opening itself to the public. The construction is done by generations of craftsmen from west java which integrate some of traditional fish mouth joint in bamboo constructions and more modern construction method such as steel and construction.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Guha / RAW Architecture" 08 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937019/guha-raw-architecture> ISSN 0719-8884
© Eric Dinardi

Guha创意园区:四种功能共享,九种材料共存 / RAW Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.