All
Projects
Products
Events
Competitions

De la Conserva House / Jose Costa

De la Conserva House / Jose Costa

© Milena Villalba © Milena Villalba © Milena Villalba © Milena Villalba + 19

  • Lead Architects: Jose Costa
  • Illustrations: Anna Santacreu
More Specs Less Specs
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Text description provided by the architects. The architect’s house. The most personal, intimate and necessary project an architect can face. An opportunity to explore unlikely paths and propose a unique and particular way of living. This place must host stories coming from past lives and stimulate future ones. A space that expresses a particular character and identity, that welcomes dreams and whims invites you to fly.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Plan
Plan
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Located in the multi-ethnic neighbourhood of Ayora, the opportunity rises in the form of a typical 20th century valencian house. A narrow stair links the street with the house.. Its previous state invited to a complete emptying. Partition walls, ceilings, installations, floorings were all removed leaving a naked space with the roof composed by wooden beams and roof tiles in view. The slab was reinforced, the street windows recover their original size and splendour and the house is opened towards the inner courtyard. Introducing natural light and seeing the sky in every room nearly becomes an obsession.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Section
Section
© Milena Villalba
© Milena Villalba

A mezzanine was built with a light wooden structure that organizes the space in three areas. A double height space with the living, dinning and kitchen area. Under the loft, the private spaces unfold with the main bedroom, a bathroom and a winter living room. Above, the study, a multipurpose space to create, experiment and host guests.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Draw 01
Draw 01
© Milena Villalba
© Milena Villalba

A metallic staircase with floating steps joins these two levels, becoming the main element of this space. Two other stairs allow access to terraces found at different semi-levels, accentuating the three-dimensional character of the dwelling. The first one descends from the winter living room extending itself towards a garden that acts as a transition space with the inner courtyard dominated by tiled roofs inhabited by all sorts of cats. The second one is on top of the winter living room. The original roof was partially elevated so it provides air and light to both the mezzanine and the living room, generating a diagonal that crosses the whole house and provides access to the uppermost terrace.

© Milena Villalba
© Milena Villalba
Draw 03
Draw 03
© Milena Villalba
© Milena Villalba

Textures flood the building providing warmth and authenticity, creating harmony between new and old elements. Brickwork, cement, iron, paint and lots of wood.

© Milena Villalba
© Milena Villalba

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "De la Conserva House / Jose Costa" [Casa de la Conserva / Jose Costa] 02 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936766/de-la-conserva-house-jose-costa/> ISSN 0719-8884
© Milena Villalba

西班牙建筑师自宅 / Jose Costa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.