Vila São Paulo Therapeutic Residential / Estúdio Ubuntu

Vila São Paulo Therapeutic Residential / Estúdio Ubuntu

© Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá © Manuel Sá + 17

Pompeia, Brazil
  • Architects: Estúdio Ubuntu
  • Area Area of this architecture project Area:  1938 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Manuel Sá
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Saint-Gobain, Schneider Electric, Act 3D B.V., Adobe Systems Incorporated, Cerâmica Martins, Gerdau Corsa, Portobello, R.A. Serralheria, Sil, Sun House, Trimble Navigation, Votorantim
More Specs Less Specs
© Manuel Sá
© Manuel Sá

Text description provided by the architects. The refurbishment of this semi-detached house, a very common type in São Paulo, was planned to receive a Therapeutic Residential that attends, guide and shelter patients in a state of mental suffering.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

Its use, extremely specific, has several project dynamics that differ from a common project:
The patients must have their identity preserved as well as their privacy.
The access to medicines, knives and other dangerous objects must be controlled.
The house must offer support to common day-to-day activities, while serving as a space for coexistence, decompression, privacy and analytical/combative.

© Manuel Sá
© Manuel Sá
Plans
Plans
© Manuel Sá
© Manuel Sá

The scope consists of:
- Creation of a consulting room and a changing room for employees in the garage.
- Creation of a balcony on the north façade surrounded by plans executed in cobogós (ceramic casting element), allowing a singular condition of ventilation and lighting while protecting the identity of patients creating a scenographic relationship of semi transparency with the street.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

-Removal of 3 internal walls and installation of metallic structure, allowing the creation of a free layout that allowed the implantation of a kitchen integrated to the room, at the same time that acts as a porous obstacle for the access of patients to knives and other dangerous elements.
-Creation of 2 suites and a social toilet on the ground floor and execution of 2 bathrooms to serve 3 bedrooms on the upper floor.

© Manuel Sá
© Manuel Sá

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Vila São Paulo Therapeutic Residential / Estúdio Ubuntu" [Residencial Terapeutico Vila São Paulo / Estúdio Ubuntu] 30 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/936409/vila-sao-paulo-therapeutic-residential-estudio-ubuntu/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.