All
Projects
Products
Events
Competitions

The Rajasthan School / Sanjay Puri Architects

The Rajasthan School / Sanjay Puri Architects

© Mr. Dinesh Mehta © Mr. Dinesh Mehta © Mr. Dinesh Mehta © Mr. Dinesh Mehta + 25

Ras, India
  • Area Area of this architecture project Area:  93000.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Mr. Dinesh Mehta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, AGL, Adobe, Asian Paints, Jaguar, Siska, Trimble
  • Architect In Charge: Sanjay Puri
  • Design Team: Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati
  • Clients: Shree Cement Limited
More Specs Less Specs
© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta

Text description provided by the architects. Imbibing the organic character of Indian villages & old cities, the Rajasthan School is a low rise 3 level school with open, enclosed and semi enclosed spaces of varying volumes. Taking cognizance of the desert climate of its location with temperatures in excess of 35°C for most of the year, each of the classrooms are north oriented to derive indirect sunlight . The auditorium , primary school and administration space occupy the southern side of the plot opening into a large sheltered open area towards the north beyond which the secondary school classrooms, library & cafeteria are located.

© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta
Section
Section
© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta

The semi-sheltered courtyard has multiple angular pathways, connecting the two parts of the school with landscaped play spaces that foster engagement. Traversed by a series of linear trapezoidal frames and sun-breakers, this focal area has a constantly changing shadow pattern depending on the sun direction throughout the day. The layout is intentionally fragmented allowing open landscaped spaces to be interspersed with the school’s learning spaces.

© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta

The entire school opens towards a multipurpose playground & athletics track on the northern side. The entire circulation is through open naturally ventilated corridors traversing & skirting the focal semi sheltered landscaped court in the centre. Angled vertical walls act as sun breakers to reduce heat gain from the east, west & south sides generating cooler internal spaces. The complete electrical power requirement is generated by the residual energy of a cement plant nearby. In addition, the entire water is recycled & reused. The building by its design is thus extremely energy efficient. 

© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta

The organic layout creates a different character to each part of the school orienting each space with different views & different perceptions. The Rajasthan School derives its character from the organic old cities, with an informal layout, interspersed open & enclosed volumes, designed in response to the hot climate, creating a school that is exploratory in multiple ways. 

© Mr. Dinesh Mehta
© Mr. Dinesh Mehta

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ras, Rajasthan 306101, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Rajasthan School / Sanjay Puri Architects" 20 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935934/the-rajasthan-school-sanjay-puri-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.