We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AER La Pampa Building / Cubero Rubio

AER La Pampa Building / Cubero Rubio

© Ramiro Sosa Fotografía© Ramiro Sosa Fotografía© Ramiro Sosa Fotografía© Ramiro Sosa Fotografía+ 41

Villa Urquiza, Argentina
  • Architects: Cubero Rubio
  • Area Area of this architecture project Area:  48222 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ramiro Sosa Fotografía
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Abelson, Abertec, Armaferro, Aserradero Vagol, Barvial, CASAS., Cerámica Ctibor, Couceiro, Distribuidora Norte, Energy Safe, FADE Ingeniería, Forti, Marmolería Bustamante, Metalúrgica Potenza, Moncalieri, Palermo Materiales, Quitral, RJO, SE-CO Sistemas y Soluciones Impermeables, The Flooring Company, +1
  • Project And Direction:Juan Pedro Rubio, Agustín Cubero
  • Collaborators In Construction Management:Gabriel Schesak, Brian Gorban
  • Collaborators In Project:Juan Pablo Castellano, Maia Lax, Romina Garino, María Pellegrini
  • Other Collaborators:Leonardo Trabattoni, Melanie Doherty, Roxana Chapoñan
  • Interior Consultant Common Areas:Plan Arquitectura
  • Client:Inversores Privados
  • City:Villa Urquiza
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

Text description provided by the architects. Located in the Villa Urquiza neighborhood on the Donado Holmberg Linear Park and surrounded by a heterogeneous urban landscape –product of a rapidly growing environment with a current category development- the AER La Pampa project is about a medium-density residential building . It is located a few blocks from the traditional Belgrano R neighborhood, a high-quality residential area in contact with large green spaces.

© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

It consists of two volumes with four levels detached from the zero level, facing each other and communicated with each other through semi-covered walkways, which give the complex an avant-garde design and great luminosity. Its implementation allows, not only to use the virtues of the environment and the land, but also to generate situations that are not normally found in condominium buildings. The apartments have large expansions in direct relation to the main rooms, with great lighting and ventilation.

© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
1st floor plan
1st floor plan
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

Each of the blocks is made up of: four floors that house the housing program with a total of 29 units of 1, 2, 3 and 4 rooms; and own terraces with pool and garden. On the ground floor there are 40 covered garages and 3 uncovered; and a commercial premises towards the street, will have accesses in its entirety the pedestrian and vehicular accesses. On the first floor is the common use area of ​​the building - a playground for boys, a gym, a sauna, changing rooms, SUM with a grill, a heated outdoor pool for adults and children, a solarium-.

© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
Section
Section
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

The whole complex is organized from a central patio and two lateral patios that make up the "urban space" and are crossed and engraved by the circulatory system of pedestrian walkways. This space decompresses the separation between the two blocks while organizing the access system to the houses. Each department has a unique personal income, given through a semi-covered bridge, overlooking the common spaces, which generates a feeling of living in an atmosphere very different from the daily days of the city and at the same time provides a unique identity . Balconies and terraces are an added value in all units, of generous proportions and contemporary materials.

© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía
Axonometric
Axonometric
© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

The main facade is a design made of "Acero Corten" material that together with the glass railings of the balconies and the volume of the access, speak of the virtual boundary relationship between the work and the urban space, generating privacy in the units . It is a type of steel made with a chemical composition that makes its oxidation have some particular characteristics that protect the piece made with this material against atmospheric corrosion without losing its mechanical characteristics. The oxidation of the steel is carried out in the space of six months and then resists in time, giving a finish that adapts to the dynamics of the place.

© Ramiro Sosa Fotografía
© Ramiro Sosa Fotografía

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:La Pampa 4315, between Mariano Acha and Donado, Villa Urquiza, Autonomous City of Buenos Aires - Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "AER La Pampa Building / Cubero Rubio" [Edificio AER La Pampa / Cubero Rubio] 19 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935709/aer-la-pampa-building-cubero-rubio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.