House in Takatsuki / Tato Architects

House in Takatsuki / Tato Architects

View of the study and dining area, from the Living 1 area. The house is located in a gently sloped, suburban residential area, planned with terraced house plots. Just as the surrounding plots varies in height and levels, so does the interior of the house. Windows and openings relates to the interior levels, resulting in various views to the outside from all sides. Image © shinkenchiku_sha Left Dinning and Kitchen, right living 2 and 3. Image © shinkenchiku_sha Room2, Pantry in the back. Image © shinkenchiku_sha View in the Bathroom direction, from Deck 2. Image © shinkenchiku_sha + 34

Takatsuki, Japan
  • Architect In Charge: Yo Shimada
  • Design Team: Yo Shimada, Akira Yasuda
  • Structure Design: Takashi Manda Structural Design
  • Structure Design Team: Takashi Manda, Taijiro Kato
  • Planting: COCA-Z Tatsuya Kokaji
  • Construction: Shokenkikaku/Naoki Sasahara
More Specs Less Specs
South side appearance. The diagonal roofline, decided by building height restrictions, makes the house change appearance depending on where you view it from, when standing on the road. Image © shinkenchiku_sha
South side appearance. The diagonal roofline, decided by building height restrictions, makes the house change appearance depending on where you view it from, when standing on the road. Image © shinkenchiku_sha

Text description provided by the architects. When designing a house on a site with limited space, we have recently been exploring the possibilities of a continuous floor arrangement that extends gradually over a series of stepped floors. Rather than using walls and different floor levels to clearly divide the space into various functions, everything loosely connects and disconnects from each other through stepped floors. The idea is to create a sense of expansion inside a small house, so that you would find yourself on top of a rooftop in one moment, and tucked beneath a floor in another.

Stair spiral from the Entrance to Deck 2 via the Study, Living 1, Dinning, Living 2 and Living 3. Image © shinkenchiku_sha
Stair spiral from the Entrance to Deck 2 via the Study, Living 1, Dinning, Living 2 and Living 3. Image © shinkenchiku_sha
plans
plans
Study and Living 1 area in the back. Image © shinkenchiku_sha
Study and Living 1 area in the back. Image © shinkenchiku_sha

This concept first came into reality with the project ​House in Miyamoto. Here, the spaces between different floor levels were left open to create a floating effect, allowing the floors to be used as desks and shelves where objects could be stored. At the same time, this design allowed us to visually emphasize the relationships between various rooms.

View to all Living areas, seen from the Dinning. The pendant light above the dining table, is designed by Tato Architects. Image © shinkenchiku_sha
View to all Living areas, seen from the Dinning. The pendant light above the dining table, is designed by Tato Architects. Image © shinkenchiku_sha
site axonometric
site axonometric
Bedroom and Entrance. Image © shinkenchiku_sha
Bedroom and Entrance. Image © shinkenchiku_sha

For this house, we used the same composition while pursuing new possibilities. Due to budgeting reasons, wood was chosen for the structure, and the spaces between the floors were enclosed due to structural limitations. Unlike House in Miyamoto, the visibility within the house is limited; there is only a hint of the spaces that continue beyond one’s vision. By overlaying a diagonal grid rotated at 45° on top of a rectangular shell, we attempted to create a simple yet complex, geographical, and cave-like labyrinth captured inside a small house. The floor rises from two different points in a spiral to meet on a floor that is the dining and kitchen and separates to finally meet again on the rooftop.

The study as seen from the entrance. The floor level skip is 690mm; it fits well with the height of furniture and functions, such as tables and shelfs. A wooden hatch on the wall opens to the mailbox, under the washbasin is storage for shoes and other possessions. Image © shinkenchiku_sha
The study as seen from the entrance. The floor level skip is 690mm; it fits well with the height of furniture and functions, such as tables and shelfs. A wooden hatch on the wall opens to the mailbox, under the washbasin is storage for shoes and other possessions. Image © shinkenchiku_sha

The roof is designed to meet the setback regulations, and when this is installed on top of the series of floors, the house, while reminiscent of a traditional home, became a rather curious polyhedron.

Living 2, as seen from Living 3. Image © shinkenchiku_sha
Living 2, as seen from Living 3. Image © shinkenchiku_sha

The site is in a suburban residential neighborhood on a slope developed into terraced plots; the neighboring ground levels are also uneven. In the beginning, we thought about using a split-level composition in response to the conditions of the location - this idea eventually inspired the design for this project. As a result, sixteen different floors were packed into this small house, expanding and moving around in different directions to create a functional, cave-like foundation to support the life of the residents.

View from Deck 1 to up to Deck 2 and down to the Bathroom. The rooftop connects the two stair spirals into a loop of spaces. Image © shinkenchiku_sha
View from Deck 1 to up to Deck 2 and down to the Bathroom. The rooftop connects the two stair spirals into a loop of spaces. Image © shinkenchiku_sha
View in the Bathroom direction, from Deck 2. Image © shinkenchiku_sha
View in the Bathroom direction, from Deck 2. Image © shinkenchiku_sha

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Takatsuki / Tato Architects" 18 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935675/house-in-takatsuki-tato-architects/> ISSN 0719-8884
West side appearance. Image © shinkenchiku_sha

高规‘螺旋’住宅,7米16层 / 岛田阳建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.