Zoom image | View original size
“The Coral Villa” is a family weekend retreat, nestled within the curve of Da Nang Bay. It is directly affected by the local tropical climate; hot and humid, with relatively high temperatures. The façade of “The Coral Villa” takes inspiration from local corals, poetically abstracted into the design and construction. The coral pattern is applied to screens made using fiber concrete. The screens act as a sustainable filtering layer, open for wind but preventing glare from sunlight. It keeps the privacy for users, and creates a unique identity home. The challenge in this project was to design a home which is environmentally open, blends in with nature, and yet still adapts to the conditions of the local climate. The architects have carefully considered the site specific seasonal climate conditions and sun angles. Based on those analyses, solutions are provided for natural lighting, blocking solar glare, and allowing from sea-breezes, for ventilation. Summer: Trees are planted inside and outside the building to prevent solar heat gain. Natural, local wood and stone are used for the front of the building to reduce heat absorption and establish a bold visual identity. Winter: The climate factor has been vigorously considered for the backyard design; creating a pleasant sheltered atmosphere while minimizing overhead noise from air traffic. The garden is sheltered from strong environmental effects such as storms and strong winds by the building itself by nature of its orientation. View more View full description
Share Share