All
Projects
Products
Events
Competitions

António Nunes' House / ateliermob

António Nunes' House / ateliermob
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

© Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG + 22

Pedrógão Grande, Portugal
  • Lead Architect: Tiago Mota Saraiva
  • Project Team: Andreia Salavessa, Paula Miranda, Marta Vieira, Cristina Romão, Mariana Robalo, Diana Amaral, Adriana Gil, Carolina Battle Y Font, Ana Rita Nunes, Raquel Coronel, Rita Rodrigues, Ana Catarino
  • Clients: António Nunes
  • Structures: BETAR – Eng.º José Pedro Ferreira Venâncio
  • Electricity: EACE – Eng.º João Caramelo
  • Hydraulic: BETAR – Eng.ª Andreia Cardoso
  • Telecommunications: EACE – Eng.º João Caramelo
  • Anthropology: Ana Catarino
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Text description provided by the architects. On the 17th June 2017 a major wildfire started at Pedrógão Grande and spread through the forest to Figueiró dos Vinhos, Castanheira de Pêra, Sertã, Penela, Góis and Pampilhosa da Serra affecting around 500 houses (259 of which were primary homes). 64 people died trying to escape the fires.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Following the tragedy, citizens and institutions made donations to help the reconstruction of the houses and lives affected by the fires. Calouste Gulbenkian Foundation, responsible for one of the major funds,  contracted Working with the 99%, Coop to provide technical assistance to the houses' reconstruction process, in which Ateliermob made the projects for 7 houses.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

More than just rebuilding the lost houses as they were, our main goal was to improve the living conditions of these communities, with particular attention to the fact that most of the population was elderly.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG
Section CC
Section CC
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

António Nunes' House
The preservation of the stone walls was an important principle in this process, in order to keep the memory of the destroyed houses as well as the strong image of the houses of this area of Portugal.     

We kept the general volume of the house as well as the interior stone walls, changing only the necessary to accommodate the new program and infrastructures.  In order to design a perfectly acessible house, we centered the program in a single floor – the upper one, leaving the lower to storage.  The fireplace is the central element of the social space of the house. A big southeast oppening is directly related to the patio providing light and ventilation.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "António Nunes' House / ateliermob" [Casa de António Nunes / ateliermob] 10 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934894/antonio-nunes-house-ateliermob/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.