We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados
Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Bedroom
© Gustavo Xavier

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Exterior Photography, ConcreteRefuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Bedroom, GlassRefuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, GlassRefuge / Piacesi Arquitetos Associados - Exterior Photography, Wood+ 31

  • Area Area of this architecture project Area :  1442 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, ACT 3D, Adobe, Arcelor Mittal, Balcony, Coral, Ozônio, Preall, Trimble Navigation
  • Lead Architects : Júnior Piacesi
More SpecsLess Specs
Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Glass, Handrail
© Gustavo Xavier

Text description provided by the architects. Simplicity and minimalism. This is the concept that lead the house designed by architect Junior Piacesi for the 25th CasaCor Minas, an annual architecture fair. Inspired in the simplistic architecture of Japan and other places all around the world, combined with the rising culture of digital detox, to think about the Refuge. It is believed that contact with nature and lightness through architecture can change lives. For that very reason, both the internal and external environment breathes of minimalism and the breeze from de eucalyptus forest that surrounds the house.

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Bedroom, Glass
© Gustavo Xavier
Plan
Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Exterior Photography, Concrete
© Gustavo Xavier

In pursuit of references of the space, the architect planned different propositions to comply with who seeks connection with the soul, the nature and practicality. In 134m² (1442 square feet), being 57m²(613 square feet) of internal area, the refuge is projected over metallic structures and surrounded by  eucalyptus forest, suspended six meters (twenty feet) from the ground and with access through a ramp that takes the visitor to the location through a path between the trees. It was possible to adapt the architecture to contemporary times, leaving a striking authorial trace.

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Stairs
© Gustavo Xavier

The Refuge is mirrored externally, as a glazing element that mimics the construction, giving the feeling of multiplication of the forest; glass, that connects the interior with nature of the surroundings; and a microclimatic tensioned net, which in addition to being sustainable, enables a curved closing without losing transparency. Glass, steel, concrete, leather and pebbles make up the portfolio of materials used, creating a harmonious atmosphere between the house and nature.

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Exterior Photography, Wood
© Gustavo Xavier

It was designed in an environment that could be built at any time by anyone. The reduced and well-planned space allows for the low cost of executing the space, in addition to the choice of metallic structure that streamlines the process and makes it more sustainable, with a smaller volume of rubble. Accessible, with large openings and wide circulation, it allows anyone to use the space with minor changes. Design and architecture are allies in this project, which has an architecture designed with every detail and functionality in mind.

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Bedroom, Glass
© Jomar Bragança
Isometric
Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Interior Photography, Glass
© Gustavo Xavier

“The intention was to bring the concept and lifestyle that
embrace nature, giving light to a universe less digital
and more peaceful. A real Refuge.”
Júnior Piacesi

Refuge / Piacesi Arquitetos Associados - Exterior Photography
© Gustavo Xavier

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Palácio das Mangabeiras, Belo Horizonte – Minas Gerais, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Refuge / Piacesi Arquitetos Associados" [Refúgio / Piacesi Arquitetos Associados] 04 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934882/refuge-piacesi-arquitetos-associados> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.