All
Projects
Products
Events
Competitions

Tanzhaus Zürich Cultural Center / Estudio Barozzi Veiga

Tanzhaus Zürich Cultural Center / Estudio Barozzi Veiga

© Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges + 30

  • Architects: Estudio Barozzi Veiga
  • Area Area of this architecture project Area:  1500.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Simon Menges
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Sika, Deutsche FOAMGLAS®, Geberit, Kone, Liapor, Regent, WALO Bertschinger, Armatron Sanitary, Arotec, BAUR, Bauder, Blaser, HERAKLITH, Hebesysteme AG, Hebetec Förder, ILLUMA Licht, MLG Metall, Pilatus Flachdach, Pius Nadler, Planung +7
  • Architects In Charge: Fabrizio Barozzi , Alberto Veiga
  • Design Team: Katrin Baumgarten, Verena Recla; Patrick Boner, Paola Calcavecchia, Raquel Corney, Marta Grządziel, Adrien Mans, Cristina Porta, Agnieszka Samsel, Ivanna Sanjuan, Malte Sunder-Plassmann, Diletta Trinari, Maria Ubach
  • Project Manager: LeanCONSag | Dominik Schlatter
  • Client: Eigentümerin Immobilien Stadt Zürich Representado por Stadt Zürich, Amt für Hochbauten
  • Sturctural Engineering: Pöyry Schweiz AG
  • Services Engineering: hps energieconsulting AG Walter Salm, Meier & Partner AG Gerber + Partner Haustechnik AG
  • Facade Consultant: GKP Fassadenplanung AG
  • Building Physics Consultant: Energiekonzepte AG Stage Design: Tokyoblue GmbH
  • Acoustic Consultant: Rocket Science GmbH Landscape Architects: Müller Illien Landschaftsarchitekten
  • Wayfinding : WBG AG | Weiersmüller Bosshard Grüninger
More Specs Less Specs
© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. In 2012, the previous-existing municipal building at Wasserwerkstrasse 127a in Zürich- Wipkingen, accommodating the Tanzhaus and the Swiss Textile School, was destroyed by a fire.

© Simon Menges
© Simon Menges

In 2014 Barozzi Veiga won the international competition carried out by the Amt für Hochbauten Zürich, for the construction of a new Tanzhaus and the transformation of the entire bank of the river Limmat.  

© Simon Menges
© Simon Menges
Ground floor plan
Ground floor plan
© Simon Menges
© Simon Menges

The project aimed to reactivate the promenade along the river, transforming and redefining the previous residential conditions of the location. In this way, the building is defined as a simple and tiered volume of space, integrated into the slope and barely noticeable from the outside. An element that enables a new public space to be generated on its roof and that connects the existing itineraries at different levels that intertwine along its bank. 

The transformation had sensitively addressed the listed building ensemble. By precisely incorporating the replacement new building into its environment, the project skilfully combines old and new. 

© Simon Menges
© Simon Menges

The building resolves the relationship with its surroundings through the definition of its main elevation. This consists in a sort of infrastructure, a continuous façade that can be read as a reinterpretation of existing surrounding elements, which are evidences of the industrial past of this area (i.e. the overpassing passages, the continuous modular metal structures of the bridge, the baths’ longitudinal piers.)

© Simon Menges
© Simon Menges
1st floor plan
1st floor plan
© Simon Menges
© Simon Menges

The choice of the trapezoidal form is the result of a transformation of the traditional orthogonal system of pillars, beams and rectangular openings. Indeed, the repetition of this particular shape and the use of a performing insulating concrete allowed for a continuous structural façade, which, at the same time, protects and characterizes the building. 

© Simon Menges
© Simon Menges

The uniform façade defines and evenly opens up to the entire public space along the river, connecting the outdoor space to the foyer, extending and enriching the new public space. The geometry of the trapezoidal openings simultaneously allow both for this extremely permeable façade and to control and shape the entry of the natural light inside the building. The resulting shadows given by the facade drawing and the vegetation become one of the main features of the foyer. 

© Simon Menges
© Simon Menges
Section 01
Section 01
© Simon Menges
© Simon Menges

The programme is organized across two levels, separating private uses on the upper level from public uses on the lower one. This division allows for different accesses and activates the circulation around the building, reinforcing its public nature at that level in direct contact with the river Limmat. Here, the main foyer runs over the entire length of the façade and gives access to the production rooms and the main multifunctional hall. This space, which spans two storeys, is provided with daylight on the side. The upper level accommodates the Tanzhaus offices and backstage spaces.

© Simon Menges
© Simon Menges

The project by Barozzi Veiga consists in a new cultural building for the city of Zürich, which reflects the importance of the Tanzhaus as one of the most significant centres for contemporary dance in Switzerland

© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges
© Simon Menges

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Zurich, Suiza

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tanzhaus Zürich Cultural Center / Estudio Barozzi Veiga" [Tanzhaus Zürich / Estudio Barozzi Veiga] 18 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933929/tanzhaus-zurich-cultural-center-estudio-barozzi-veiga/> ISSN 0719-8884
© Simon Menges

苏黎世文化中心 / Estudio Barozzi Veiga

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.