Double Kindergarten Steinmürli / Schmid Ziörjen Architektenkollektiv

Double Kindergarten Steinmürli / Schmid Ziörjen Architektenkollektiv

© Radek Brunecky© Radek Brunecky© Radek Brunecky© Radek Brunecky+ 20

  • Area Area of this architecture project Area:  450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Radek Brunecky
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ABA Amriswil, Winkler Holzbiegewerk
  • Design Team:Magdalena Pikali, Leonardo Strollo, Rafael Schmid, Mark Ziörjen
  • Clients:Stadt Dietikon
  • Engineering:Makiol Wiederkehr AG
  • Lanscape:Rosenmayr Landschaftsarchitektur GmbH
  • City:Dietikon
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

Context. The ample school campus Steinmürli in Dietikon (CH) is a cluster of orthogonally arranged buildings. From the two existing kindergarten buildings on the campus with two units, each one had to be replaced. The new double kindergarten is placed along the eastern end of the perimeter. The placement of the new building reorganizes and structures the open spaces and creates a new spacious outdoor play area. As a connective element between the two buildings, there is a naturally shaped play area with an adventurous climbing and balancing parcours made of robinia wood.

© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

Architecture. The double kindergarten is designed as a symmetric organized building. It’s accessible via a flat ramp in the centre of it. A covered entrance area leads to the inner corridor and cloakroom of the kindergarten. To perceive the hierarchy of utilizations the arrangement of rooms is created at different height levels. Sequences of different ceiling heights are the formative element of the interior. The subordinate rooms like small classrooms, a wardrobe, and bathroom have a height of 2.60m. The main rooms like entrance, multi-purpose room, and main room have a clear height of 3.20m. The main classrooms are located on the transverse sides of the building and extend across the entire width. 

Site plan
Site plan
Section
Section

Structure and expression. The modeled rooms with different heights are also apparent from the exterior. They structure the length of the building. The vertical and horizontal alignments of the wooden formwork draw the shape of the building and refine the volume in its structure. The white painted wooden façade references the colors of the existing buildings on the site. 

© Radek Brunecky
© Radek Brunecky
© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

The kindergarten is designed as a single-storey wooden element construction that is placed on a solid concrete base. To improve the climatic conditions during summer months the inner walls are made of brick. 

© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

The summer heat protection is guaranteed by night cooling. Automated ventilation shutter opens in the facade and in the roof for some air circulation throughout the building.

© Radek Brunecky
© Radek Brunecky

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dietikon, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Double Kindergarten Steinmürli / Schmid Ziörjen Architektenkollektiv" 11 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933498/double-kindergarten-steinmurli-schmid-ziorjen-architektenkollektiv> ISSN 0719-8884
© Radek Brunecky

Steinmürli两个幼儿园 / Schmid Ziörjen Architektenkollektiv

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.