Zoom image | View original size
Context. The ample school campus Steinmürli in Dietikon (CH) is a cluster of orthogonally arranged buildings. From the two existing kindergarten buildings on the campus with two units, each one had to be replaced. The new double kindergarten is placed along the eastern end of the perimeter. The placement of the new building reorganizes and structures the open spaces and creates a new spacious outdoor play area. As a connective element between the two buildings, there is a naturally shaped play area with an adventurous climbing and balancing parcours made of robinia wood.  Architecture. The double kindergarten is designed as a symmetric organized building. It’s accessible via a flat ramp in the centre of it. A covered entrance area leads to the inner corridor and cloakroom of the kindergarten. To perceive the hierarchy of utilizations the arrangement of rooms is created at different height levels. Sequences of different ceiling heights are the formative element of the interior. The subordinate rooms like small classrooms, a wardrobe, and bathroom have a height of 2.60m. The main rooms like entrance, multi-purpose room, and main room have a clear height of 3.20m. The main classrooms are located on the transverse sides of the building and extend across the entire width.  View more View full description
Share Share