All
Projects
Products
Events
Competitions

Drill Hall House / Tobias Partners

Drill Hall House / Tobias Partners

© Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander © Justin Alexander + 31

  • Project Principal: Richard Peters
  • Project Architect: Julia Cumines
  • Engineering: Partridge
  • Landscape: Secret Gardens
  • Builder: Alvaro Bros
More Specs Less Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. The restoration and adaption of a 1905 former army drill hall in Sydney’s Inner West, involved the careful interweaving of the building’s original details and material palette with contemporary additions to create a relaxing home to suit the new owners. Although the original building had been altered substantially and unsympathetically in the 1990s by former owners, key elements remained intact or salvageable so the design approach was twofold: restore and reconstruct the drill hall’s key details; and introduce new architectural elements that responded to the brief, the form of the existing building and the site. 

© Justin Alexander
© Justin Alexander
Street level floor plan
Street level floor plan
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Key design moves involved restoring the front façade, side elevations, slate roof, interior roof form, steel roof trusses, and double-height volume, before carefully stitching in new spaces and opening the building up to the landscaped garden. 

© Justin Alexander
© Justin Alexander

An over-scaled brick archway frames the entry at street level with large timber doors opening into the main hall where living, dining and kitchen areas flow together and connect with the large north-facing terrace and garden. Perched at either end of the main hall within the existing roofline, two new lofts accommodate a guest suite and study, both opening on to northern terraces inset within the roofline. 

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Downstairs at the garden level, the lower ground area was entirely rebuilt to accommodate a private media room, main bedroom and ensuite with adjacent casual living area, which opens to a large garden with new trees and landscaping around the renovated pool.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Taking its cues from the form and materiality of the original drill hall and the site’s ideal north-south aspect, spaces open up to the breezes and the light and are defined by well-built and simple and honest materials which complement the integrity, history, and volume of the original building.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Drill Hall House / Tobias Partners" 06 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933320/drill-hall-house-tobias-partners/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.