All
Projects
Products
Events
Competitions

Suzhou Swan Harbor Park / Lacime Architects

Suzhou Swan Harbor Park / Lacime Architects

© Schran Images © Schran Images © Schran Images © Schran Images + 52

  • Architects: Lacime Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  1200.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Schran Images, Hao Pei
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 上海亚巨石材有限公司, 上海皓晶玻璃制品有限公司, 法国钛锌板
  • Lead Architects: Zhaoqing Song, Guangxian Jin
  • Design Team: Yule Shang, Yi Zhang, Yicong Ju, Xiaoyan Liu
  • Owner’s Design Team: Hua Yang, Qiang Chen, Yun Hu, Qing Ji, Haiming Nie, Jiasheng Feng
  • Construction Drawing Design: CSIAD
  • Curtain Wall Design: Jiawei Curtain Wall Design
  • Curtain Wall Design Team: Zubao Gui, Anqi Sheng, Yibo Wang
  • Interior Design: WJID
  • Landscape Design: Shanghai Wendao Landscape Design
  • Owner: R&F GROUP, KWG GROUP HOLDINGS
More Specs Less Specs
© Schran Images
© Schran Images

Text description provided by the architects. Widely known for “transcending the Confucian ethical codes and following nature”, Jiangnan (southern China) has fostered unlimited imagination and creativity of innumerous scholars and artisans with its trans-utilitarian aesthetic merit and poetic spirit. The aesthetic merit is unique, delicate, tenacious, graceful and gentle. Jiangnan culture is more easily manifested by comparing with an ethical culture of Central Plains in northern China, as it is represented in sentimental aesthetics and the harmony and unity between realistic demands and beautiful natural environment. In the design process, we rethink how to put Jiangnan culture and Chinese traditional aesthetics into modern life. It is not only to seek fragments of traditional culture but also to meet modern inner demands, combine ancient elements and showcase the ethos of Jiangnan culture in modern times.

© Schran Images
© Schran Images
© Schran Images
© Schran Images

This project design retakes the ethos of Jiangnan culture and showcases Suzhou’s regional cultural inheritance by means of destructing and restructuring. All functional blocks of the building are combined into an enclosed courtyard space within this plot. It shows courtyard culture of Chinese traditional architecture.

© Schran Images
© Schran Images

© Schran Images
© Schran Images

One corner of the building is bent over the water to fit in with the surrounding landscape. It shows Chinese traditional culture underscoring the unity of heaven and earth, which gives the whole building a light and elegant look.

© Schran Images
© Schran Images
© Schran Images
© Schran Images

The façade is designed with transparent floor-to-ceiling glass and a number of long curtain wall columns in an attempt to present traditional wooden grating form and achieve an integration of indoor space and open space around. When standing in the garth, you can see eaves, rolling roof covered with slate tiles and a thin strip of sky; a deep hush of seclusion pervades the atmosphere. 

© Schran Images
© Schran Images

© Schran Images
© Schran Images

The external wall roof is furnished with slates commonly seen in southern China. It shows the architectural language form of grey tiles in Jiangnan; simple yet elegant tiles with natural texture present a contrast with light and transparent glass curtain wall; stainless steel columns constitute the order of the main façade. To reduce construction cost, the main façade glass is segmented, and the segmented position is installed with stainless steel perforated plate to make the façade look more refined and diversified.

© Schran Images
© Schran Images

To make stainless steel columns of the main façade look thinner, the trapezoid cross-section is used for them. The outermost width is only 5cm along with grooved design to deliver a thinner and more refined look. Refined nodes and simple and neat colors are reflected in water, so tender and tranquil. Neat lines function to vividly demonstrate decent architectural form.

© Schran Images
© Schran Images

Ultra-clear glass is used for the façade, huge and transparent. The sunlight shines indoors in the daytime; beautiful indoor space begins to appear from the façade when lights are on in the dusk.

© Schran Images
© Schran Images

Indoor industrial metal plates are combined with graceful curves; various waveforms are adopted to bring out unique features of Jiangnan. Aside from the traditional aesthetics of Jiangnan, new materials and new techniques are applied to illustrate the ethos of Jiangnan culture and give the space more profound oriental Zen meanings.

© Hao Pei
© Hao Pei

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Yizi Street, Taihu New Town, Suzhou, Jiangsu, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Suzhou Swan Harbor Park / Lacime Architects" 05 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932978/suzhou-swan-harbor-park-lacime-architects/> ISSN 0719-8884
© Schran Images

苏州天鹅港华庭 / 上海日清建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.