Zoom image | View original size
The Bangalore International Centre (BIC) is a neutral, non-profit, member and donor-supported public institution founded to enhance dialogue and foster ideas across cultures, religions, regions, societies, and economies. It offers programs that expose decision-makers and citizens to diverse fields and points of view. These events are free and open to all. Therefore the created public space serves as both a spill out/pre-function for a 185-seat auditorium, two seminar rooms, an art gallery, a library, and a restaurant and as a flexible place for congregation, smaller performances, art exhibitions, etc. Organized behind a glass facade and framed by three-story concrete portals, this public life of the building is revealed and celebrated. In addition to this, ample gardens serve the internal spaces on the ground floor and the terrace offers additional spaces for gathering under a large solar roof. In 2012, the BIC invited proposals through an open competition for its new facility and our proposal was adjudged as the winner from a pool of 90 entries. Central to the scheme was a public space elevated to the second floor and visible from the street. The extension and elevation of this public space announced the agenda of BIC to be a democratic institution, where public participation was its core concern. View more View full description
Share Share