Mwito Pre-Primary School / Creative Assemblages

Mwito Pre-Primary School / Creative Assemblages

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy+ 28

  • Architect In Charge:Karusimbi Cell, Bushenge Sector, Nyamasheke District, Western Province, Rwanda
  • Design Team:Nerea Amorós Elorduy, Bruce Engel
  • Client:Rwanda Trading Company, the District of Nyamasheke, Community of Mwito
  • Engineering:Granite Construct Consultants
  • Landscape:Creative Assemblages
  • Contractor:Granite Construct Consultants
  • Collaborators:Granite Construct Consultants
More SpecsLess Specs
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

Text description provided by the architects. The public primary school of Mwito is located in Nyamasheke district, at the shores of lake Kivu. The steep plot has views over the lake and the neighboring Eastern DRC. We built the new pre-primary school at the north-east of the plot, right below the primary school, with striking views over the lake, the rice fields on the lower wetlands, and the further mountains of Congo. Three stimulation rooms, one kitchen, a set of composting toilets, a multipurpose space, a network of semi-covered play areas, and an open playground area compose the pre-primary school compound. The design, implementation process, and running of this project aimed at a zero-carbon footprint. We recycled as many materials as possible (a total of 50% of the construction materials) from the dismantling of the coffee-processing factory at the Old Rwandex in Kigali, the former flagship of the Rwanda Trading Company, who funded the school construction.

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
Floor plan
Floor plan
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

Recycled materials include all the metal structure, openings, and some of the metal in the furniture; the plywood used in fixed and movable furniture; and the tiles used at the composting toilets. The rest of the materials (sand, gravel, fired bricks) were produced in the surrounding communities of Kamembe and Nyamasheke, with only the cement and metal sheeting coming from Kigali. The design reduces the use of cement radically, which is only found on floors and the brick masonry; the earth works (soil retention and water management) use local knowledge on terracing and use of indigenous plants and a fired brick underground dome as water harvesting.

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

The double composting pit toilets use worms to produce compost that is used to grow food for the school’s feeding program in the Kitchen gardens placed in the edges of the plot, reducing the use of water and land. The pre-primary school is off-grid maximizing natural lighting and ventilation for comfort of pupils and caregivers and to enhance stimulation and concentration. A longitudinal skylight facing south provides ideal zenith indirect light, which added to the big windows allow for adequate lumens on table surface.

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

In terms of design and construction process and community engagement, prior to the construction of the building, we held meetings with local and school leaders, coffee growers, teachers and parents, and Rwanda Trading Company management and workers in the area. Parents and coffee growers were hired in the construction of the school providing them with added skills and income generation. In spite of a continuous effort some religious and district leaders felt left out and put barriers later on, in the acquisition of construction permits and opposed some of the technical solutions.

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
Elevations
Elevations
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

The playground equipment was designed for durability, stimulation of different physical, cognitive, and socio-emotional development, while having a fun time. Made out of recycled and local materials, only the climbing holds were imported due to lack of secure holds produced in the region. All of the semi covered areas with outdoors blackboards and a demonstration kitchen are designed to engage the parents and the larger community after school hours, with potential to host community meetings as well as parental education and nutrition sessions.

© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bushenge Rd, Rwanda

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mwito Pre-Primary School / Creative Assemblages" 23 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932440/mwito-pre-primary-school-creative-assemblages> ISSN 0719-8884
© Sophia Mickelson, Joan Amorós Elorduy

卢旺达姆维托公立小学,以当地建材及手法而造 / Creative Assemblages

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.