All
Projects
Products
Events
Competitions

Museum and Cultural Forum Arnsberg / Bez+Kock Architekten

Museum and Cultural Forum Arnsberg / Bez+Kock Architekten

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González + 27

Arnsberg, Germany
  • Lead Architects: Martin Bez, Thorsten Kock
  • Project Team : Meredith Atkinson, Lea Keim, Antonia Hauser, Anna Piontek, Maria Dallinger, Roman Ramminger, Andrea Stegmaier
  • Competition Team : Tilman Rösch, Lisa Diez
  • Builder: Hochsauerlandkreis, vertr. durch Landrat Dr. Karl Schneider, Meschede
  • Local Construction Management: BBM Bodem Baumanagement, Coesfeld
  • Structural Design: wh-p Ingenieure AG, Stuttgart
  • Electrical Design: GBI Gackstatter Beratende Ingenieure, Köln
  • Hlsk Planning: Henne & Walter Ingenieurbüro für technische Gebäudesysteme, Reutlingen
  • Building Physics: Wolfgang Sorge Ingenieurbüro für Bauphysik, Nürnberg
  • Project And Exhibition Concept: Dr. Ulrich Hermanns Ausstellung Medien Transfer GmbH, Münster
  • Landscape Planning: Wiederkehr Landschaftsarchitekten, Nürtingen
More Specs Less Specs
© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. The Sauerland-Museum, located in the historically listed „Landsberger Hof“, has been expanded to become Museum and Cultural Forum South Westphalia. To achieve this, the existing historical building from 1605 was extensively renovated in a first construction phase and the permanent exhibition was redesigned. Phase two comprised an extension building, located on the directly adjacent, 45-degree sloped lot which leads down to Ruhrstrasse and the Ruhr River. This new sculptural construction, whose ground floor lies nearly 20 meters below the entrance level of the prestigious existing building, now enables the museum to house top-level temporary exhibitions of interregional stature.

© Brigida González
© Brigida González

At the client’s request, the award-winning competition project of the year 2012, with its underground connection between the existing and new construction, had to be completely redesigned. The new design of the museum building is stepped like a grandstand from North to South in three stages: From the level of the first basement of the existing building down to the Ruhrstrasse, where the main building mass with the great exhibition hall is located. On the way down through the white stairwell to the Ruhrstrasse the volume increases itself storey-wise, from the upper level with the start of the exhibition to the mezzanine level multi purpose hall down to the grand exhibition hall.

© Brigida González
© Brigida González
Ground floor plan
Ground floor plan
© Brigida González
© Brigida González

The existing building connects to the extension by means of a bridge-like docking structure from the first basement of “Landsberger Hof”, accentuating this passage with three diagonally cut window openings towards Brückenplatz. The path leads straight to a full height, panoramic window, which opens up - from a height of 15 meters - an impressive view of the city. The “English Promenade”, an existing historical footpath on the hill below Landsberger Hof, was preserved and now passes under the connecting bridge of the two building structures to a public panoramic terrace on the lower roof of the museum.

© Brigida González
© Brigida González
Cross section B
Cross section B
© Brigida González
© Brigida González

The striking, staggered new building also serves as a mediating component of the city between “Old Market” in the West and the significantly lower Ruhrstrasse in the East. By adopting the two main angles of Landsberger Hof and Ruhrstrasse, the new construction blends in naturally in its built environment. At the same time, Landsberger Hof as a historically important palace on the city wall remains dominant in the silhouette of the old town of Arnsberg. The homogeniously clad façade with travertine from Gauingen in Southern Germany emphasizes the sculpturality of the new museum. Carefully incised, three dimensional window openings create an exciting relationship from the interior to the exterior space.

© Brigida González
© Brigida González

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Alter Markt 24, 59821 Arnsberg, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museum and Cultural Forum Arnsberg / Bez+Kock Architekten" 23 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932401/museum-and-cultural-forum-arnsberg-bez-plus-kock-architekten/> ISSN 0719-8884
© Brigida González

Arnsberg 博物馆及文化中心 / Bez+Kock Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.