All
Projects
Products
Events
Competitions

Duplex Curve / Mandarina Arquitetura

Duplex Curve / Mandarina Arquitetura

© Nathalie Artaxo © Nathalie Artaxo © Nathalie Artaxo © Nathalie Artaxo + 30

  • Arquitetos: Mandarina Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area: 110.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Nathalie Artaxo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alba Barbosa, Autodesk, Colormix, Cremme, Deca, Equilibrata, Estúdio Bola, Ilustre, Lanzili, Protecnica, REKA
More Specs Less Specs
© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

"If a straight line is the shortest path between two points, the curve is what makes the concrete find infinity." With this sentence from our honorable Oscar Niemeyer, we introduce this duplex in Moema, that had the entire upper floor refurbished in order to serve the needs of a young couple that loves to cook and receive people. The design started with a great curved wood panel that begins in front of the stairs, goes through the whole living room up to the kitchen, integrating all the rooms. Besides bringing movement and dynamics due its curves, the panel is also very functional, composing the toilet (that used to occupy part of the kitchen area), doors that reveal a built-in workbench, a niche furniture on which the television, which can be moved through the trails, can be totally hidden and, finally, the high kitchen cabinets.

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

As it happens in any reform, there are always discoveries on the journey. On this case, after the demolition of a gypsum ceiling of the living room, it was found a concrete slab that was restored. We have opted to leave the pipes and the lamps exposed, in order to increase the ceiling height and makes the project more contemporaneous. 

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

Also during the demolition, three beams of different heights were found across the living and dining room. They have received corten steel panels with some purposes: uniform the beams heights, hide the pipes in order to enable the air conditioner installation and built-in the television trails that goes through the extension of the living room, which grants great flexibility to the use of the space. 

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo
Plan - Proposal
Plan - Proposal
© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

Another highlight point is the spiral staircase that had an old marble as coating and without handrail. We have opted to make the handrail in MDF board and we have applied a cementitious texturized painting in the whole staircase, making it a sculptural element.

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

The terrace received a gourmet countertop with an actual grill and cabinets with doors in brown perforated steel panels.

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

With this more neutral palette that composes the floor, walls and the apartment ceiling, the wood of the curved panel and other carpentries provides coziness and refinement. Some furniture and decorative pieces bring color to the project. 

© Nathalie Artaxo
© Nathalie Artaxo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Moema, São Paulo - State of São Paulo, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Duplex Curve / Mandarina Arquitetura" [Duplex Curva / Mandarina Arquitetura] 27 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932384/duplex-curve-mandarina-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.