All
Projects
Products
Events
Competitions

Paracelsus Bad & Kurhaus Swimming Facilities / Berger+Parkkinen Associated Architects

Paracelsus Bad & Kurhaus Swimming Facilities / Berger+Parkkinen Associated Architects

© Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters © Christian Richters + 18

Salzburg, Austria
  • Architect In Charge: Alfred Berger, Tiina Parkkinen
  • Project Leaders: Lucas Schuh, Miklos Deri
  • Project Team: Mascha Lenia, Trebotic Frane Matthias, Najvarova Lucie, Ganea Serban, Hofer Susanne, Coreth Leonhard, Fischbeck Sebastian, Gecys Jurgis, Gulinska Anna, Ambrus Adam, Berger Lola, Casanóva Alejandro, Centi Matteo, Florian Fanni Aliz, Kozin Jure, Magiera Joanna, Rehorova Martina, Rehortova Veronika, Rückerl Lukas, Strohbach Susanne, Vjesticova Marijana
  • Landscape Architecture: idealice
  • Statics: BauCon, Zell am See 
  • Tga/Electrotechnic: Technisches Büro Herbst
  • Building Physics: Ingenieurbüro Rothbacher, Zell am See
  • Fire Protection: IBS-Technisches Büro
  • Facade: MDE metal design engineering
  • Sanitary: sv.pf engineering
  • Climate Active: IBO
  • Orientation: büro uebele visuelle kommunikation
More Specs Less Specs
© Christian Richters
© Christian Richters

Text description provided by the architects. The new public bath highlights Salzburg’s landmarks and mountains and represents a visionary architectural project in the city’s historic center. In terms of urban design, the new "Paracelsus Bad & Kurhaus" forms a joint between the late 19th-century block structures of Auerspergstraße, the open development along Schwarzstraße, the landscape of the Kurgarten and the Mirabellgarten. The geometry of the building is swiveled towards the park, making a reference to the geometry of the vanished fortification-walls of the baroque period.

© Christian Richters
© Christian Richters

The "Paracelsus Bad & Kurhaus" was conceived as a three-dimensional landscape with the building’s main elements forming a clearly legible vertical layering. The rather introverted plinths of the bath contain three floors the city's health and spa services and the pool's changing rooms. The entire roof level, used for the sauna facilities and their spectacular outdoor pool, features a view of the entire city. A layer of ceramic louvers surrounds the "Paracelsus Bad & Kurhaus", screening it from passersby. 

Floor plan
Floor plan

Between these two introverted layers, the swimming level is entirely glazed and opens on the trees of the gardens and the city. This transparency underlines the idea of the swimming platform as an integrated raised continuation of the Kurgarten, with unforgettable views of the town, the impressive fortress and the mountain peaks in the background. 

© Christian Richters
© Christian Richters

Wide central stairs lead in a continuous movement from the main entrance in the west through the three plinths floors to the swimming levels. The daylight shining through guarantees consistent natural lighting. The swimming level features four different pools, from a sports pool to a diving pool, a kiddie pool, and the relaxation pool. A continuous band of large, storey-height glass elements forms the boundary to the outside bringing the urban surroundings’ beauty deep into space. 

Section
Section
Section
Section

The materialization of the waterscape is provided by ceramic surfaces, water, and light, bordered from above by the gentle shapes of the wavy ceramic ceiling. The animated ceiling with its different heights underscores the variety to be found in the spatial and atmospheric context. 

© Christian Richters
© Christian Richters

The gastronomic and sauna facilities are located at the top of the building. Three saunas face the city with panoramic views, while the central and largest sauna is both, sauna and lounge, focusing on the Pfarrkirche Mülln (Mülln Parish Church). A relaxation zone provides an unobstructed view of the hilly landscape to the North and Maria Plain. In the outdoor pool, guests have a sense of bathing above the city’s rooftops, its highest point. As Architect Alfred Berger states: “Through the visual integration of the city’s treasures the project offers a unique combination of physical relaxation and cultural inspiration."

© Christian Richters
© Christian Richters

As a reflection of this standard, project planning aimed for a highly efficient building from the very beginning. A comprehensive sustainability analysis was performed, the first time ever for an indoor pool in Austria. The goal, achieving the highest level of certification, Klimaaktiv GOLD, was met. The Ministry of Sustainability and Tourism’s Klimaaktiv building standard stands for energy efficiency, ecological quality, comfort and high-quality assurance for realization. Finished objects that have been awarded gold are—in line with the city of Salzburg’s Smart City strategy—pioneers for climate protection and a comprehensive transition to renewable energy.

© Christian Richters
© Christian Richters

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Auerspergstraße 2, 5020 Salzburg, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Paracelsus Bad & Kurhaus Swimming Facilities / Berger+Parkkinen Associated Architects" 20 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932150/paracelsus-bad-and-kurhaus-swimming-facilities-berger-plus-parkkinen-associated-architects/> ISSN 0719-8884
© Christian Richters

Paracelsus Bad & Kurhaus游泳洗浴中心 / Berger+Parkkinen Associated Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.