Recycling Station / AIX Arkitekter

Recycling Station / AIX Arkitekter

© Antonius van Arkel© Antonius van Arkel© Antonius van Arkel© Antonius van Arkel+ 12

  • Architects: AIX Arkitekter
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Antonius van Arkel
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, +Halle, Lindab, Adobe, Martinsons, Moelven Wood Industri, Monotec, Paroc Proof, Scanmineral (Reiling)
  • Lead Architects:Antonius van Arkel, AIX Arkitekter
  • Design Team:Antonius van Arkel, David Hanson, AIX Arkitekter
  • Illustrations:Maria Kempe, AIX Arkitekter
  • Clients:Jernhusen
  • Engineering:Bravida
  • Landscape:AIX
  • Consultants:Lighting design Stefan Åslund elkonsult
  • Collaborators:Bravida
  • City:Hagalund
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

Text description provided by the architects. In 2013, the new north access entry at the Solna station opened for commuter rail passengers to the Mall of Scandinavia and Friends Arena Stadium, among others. AIX Arkitekter designed the entrance for Jernhusen and now it needed to be completed with a building for garbage as it became too time consuming for the cleaning workers to get up to the station building on the bridge. In addition, new businesses wanted to use the station's former garbage space so now everybody can enjoy a cup of coffee there while the landlords have a more easily accessible and beautiful recycling station on the ground floor.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel
Plan / Elevations
Plan / Elevations
© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The building is located adjacent to the existing elevator to the bridge. In addition to its function, the new small building contributes to a more comfortable and safer environment for those using the elevator, providing atmospheric lighting and refuge against the high-speed trains that rush  just a few meters beside.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

The assignment included finding a material and construction method that could withstand graffiti, fire and general destruction in a good way but still have aesthetic qualities. Recycled glass crusher for a recycling station felt natural in this tough environment next to the embankment with its stone crusher, concrete and fast trains. The glass walls allowed us to illuminate from within which gives the material and the place an exciting shimmer during the dark hours of the day. The exterior walls and ceilings are gabion cages filled with crushed recycled glass.

© Antonius van Arkel
© Antonius van Arkel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Solna station, Stockholm, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Recycling Station / AIX Arkitekter" 16 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931965/recycling-station-aix-arkitekter> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.