All
Projects
Products
Events
Competitions

De Drie Platanen Care Home / Bovenbouw

De Drie Platanen Care Home / Bovenbouw
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 24

Ostend, Belgium
  • Lead Architects: Dirk Somers, Wim Boesten
  • Design Team: Dirk Somers, Wim Boesten, Vera Bannwart
  • Clients: Sint-Monica vzw
  • Engineering: Ingenium, Establis
  • Landscape: Landinzicht
  • Collaborators: Leon Vranken
More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. When designing the care home, we wanted to contribute to the success of the masterplan in which it is situated. Our approach was to enliven and charge the passage underneath the residential care centre. Instead of cycling along a large building, you ride right through it. This passage is formally enhanced in the building, so the public character becomes clearly tangible. Furthermore, the front facade is lifted along the street side, creating visibility towards the green courtyard. In the back, the restaurant acts as an independent ground floor pavilion, which carefully positions itself between the buildings along the street and the recreational area of the allotment gardens at the back.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Ground floor plan
Ground floor plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The building itself is conceived as an enfilade of moments, offering the residents an animated passage. These moments arise from variation on a consistent visual language, materiality and colour choice. The corridors on the upper floors are equipped with five resting places, ranging from a cosy red room on the street side to a spacious salon overlooking the garden.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

The floor plan and the materiality suggest domesticity. The more characterful spaces, such as the salons or the chapel, have a felt wall covering. Oak wood floors in classic floorboards or in a herringbone pattern, can be found in the rooms, the salon and the restaurant. The domestic experience contrasts with the institutional feel characteristic to large scale care facilities.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The building contains 2 courtyards: a large one with mosaics by artist Leon Vranken and a smaller one at the back, which contains 3 ponds. On the roof of the rear pavilion a garden was created reminiscent of the flora of the nearby dunes along Belgium’s coastline. The sandy brickwork, the bright yellow sunscreens and the dune grass green glazed brick slips bring the sea even closer.

© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ostend, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Drie Platanen Care Home / Bovenbouw" 15 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931877/de-drie-platanen-care-home-bovenbouw/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.