All
Projects
Products
Events
Competitions

Bodø Town Hall / Atelier Lorentzen Langkilde

Bodø Town Hall / Atelier Lorentzen Langkilde

© Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk © Adam Mørk + 33

  • Clients: Municipality of Bodø, Norway
  • Engineering: Buro Happold, Hjellnes Consult, ÅF Engineering AS
  • Landscape: Atelier Lorentzen Langkilde
  • Contractor: Gunvald Johansen as
  • Technical Contractor: Caverion as
  • Acoustics: Brekke & Strand arkustikk as
  • Artists: Per Kristian Nygård, Rune Johansen
More Specs Less Specs
© Adam Mørk
© Adam Mørk

Text description provided by the architects. Just north of the polar circle, Danish studio ALL (Atelier Lorentzen Langkilde) has designed a contemporary city hall for the municipality of Bodø, Norway. The 12,000 m2 City Hall consists of a new building and the transformation and linking of two existing, preserved buildings. The new town hall unites the three buildings into one flexible plan, organized with a circular flow around a spectacular wooden atrium.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The new city hall is a crystalline stone volume, with facades that slope towards the lower, existing buildings. The angles of the façade are drawn from the existing rooflines. This unique faceted facade geometry catches the dramatic changing light conditions north of the polar circle. Bodø, Norway is situated on a peninsula north of the polar circle. The city is bounded by mountains and the harsh Norwegian Sea. In the city center, the old city hall has been transformed and extended with a new iconic building to a 12,000 m2 modern workspace for 400 employees.

© Adam Mørk
© Adam Mørk
Section D
Section D
First floor plan
First floor plan
© Adam Mørk
© Adam Mørk

The new building is a keystone linking and transforming the flow of the existing buildings to create a flexible, circular flow around a tall and dramatic atrium. This atriums acts as The Citizens’ Forum. The Citizens’ Forum is a public square with meeting rooms and public services. Workspaces extend up five floors in connection with the atrium. There is a canteen on the 6th and top floor with magnificent views towards the surrounding ocean and mountains. The existing buildings on the site are the old city hall, with a brown plaster façade, and the old national bank, clad in a richly patterned natural stone.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Both facades are preserved. The new building is shaped with sloping facades mirroring the roofs of the existing buildings. This creates a unity between old and new which is further emphasized with the brownish Jura Gelb stone used for the facade of the new building. The color resembles the color of the old city hall while the stone pattern resembles that of the national bank facade. The new, faceted façade is a modular system with horizontal, vertical and diagonal lines that create a singular volume as a whole and in detail. The different angels of the stone catches the light and cast shadow for an ever-changing play of light.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

The interior is lined with light ash wood, both on the walls and ceilings. The uniform wooden lining creates a warm, Scandinavian home-like feeling and is combined with an office layout based on new ways of working. In this way the home workspace has been brought to the office. The atrium around which the workspaces wrap recalls a Piranesi drawing, with the staggered balconies, setback atrium fronts, varied floor heights, and a vertiginous art piece, “Dikt til Byråkratiet” (“Poem for the Bureaucracy”), by the artist: Per Kristian Nygård, mounted on the wall and spanning the full height of the atrium. The landscape around the city hall consists of beautifully shaped public areas and squares with seating. These are covered in natural stone.

© Adam Mørk
© Adam Mørk

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bodø, Norway

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bodø Town Hall / Atelier Lorentzen Langkilde" 10 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931586/bodo-town-hall-atelier-lorentzen-langkilde/> ISSN 0719-8884
© Adam Mørk

挪威博德市政厅,平立面“迷失”的政府办公楼 / Atelier Lorentzen Langkilde

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.