All
Projects
Products
Events
Competitions

The Roof House / Looklen Architects

The Roof House / Looklen Architects

© Varp Studio © Varp Studio © Varp Studio © Varp Studio + 27

Khet Yan Nawa, Thailand
  • Architects: Looklen Architects
  • Area Area of this architecture project Area: 190.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Varp Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: CASA ROCCA, FAMELINE, Nippon, SCG, Thaisun
  • Architect In Charge: Nuttapol Techopitch
  • Design Team: Pinyo Rungreungsamrith, Petch Panupattanapong, Chitsanupong Runglertnirund
  • Client: Pacharanan Marittida
  • Structural Engineer: Worapoj Thamasungkeeti
  • Landscape: Looklen Architects
  • Interior: Looklen Architects
  • System Information Engineer: Ummarin Jantaket, Sanwisit Sriboonpeng
  • Lighting Design: Lundi Light Design Co.,Ltd.
  • Constructor: 95 Engineering Co.,Ltd.
More Specs Less Specs
© Varp Studio
© Varp Studio

Text description provided by the architects. This little home is called ‘The Roof House’ and it is located in Lat Phrao’s area. It is an extension of the old house that is located nearby. The land has a square shape at a size of 16x16 meters; surrounded by residential houses along its three dimensions.Whereas the front area has a small quiet alley passing by.

© Varp Studio
© Varp Studio
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Varp Studio
© Varp Studio

An owner initiated an idea to build the house that serves several activities and increase usage functions of the old house that he had lived in for more than 15 years. Moreover, the Roof House performs as a common area that gathers a variety of family members’ activities; for example, being relaxing area, guest area, piano lesson area for Saturday and Sunday activities and playground for the dog.

© Varp Studio
© Varp Studio

Due to the limited budget and limited space, Looklen Architects designed the layout to be an open plan to connect all functions as one area. Also, this design creates multipurpose functions for future usage. The bordering of an existing tree, which is located in the middle of the land, forms a courtyard in the middle of the house.

© Varp Studio
© Varp Studio

The central courtyard is also a focus point of each house functions. Additionally, it causes an airy space that connect to the outside. Still, it provides privacy to the house by using elements of large walls, at the front of the house, that bend towards each other. The Roof House’s character is Tropical inspired.

© Varp Studio
© Varp Studio
© Varp Studio
© Varp Studio

The roof is designed to be a hip roof, where it has a hole in the middle to create airy space for the house and provide shade for the other areas by its long eaves. The main structure is made from steel; making the house light weighted. The front is the most open space of the house which is built by wide span structure of a 14-meter long. Beside tilted wall is intended to compatible with the middle courtyard. This is to construct interesting perspective when entering into the house.

© Varp Studio
© Varp Studio

An architect intent to unite the house structure and its space to be as one element by the connection of roof’s angle and inside ceiling. The architect also uses wood as a primary material because it generates a warm atmosphere and decreases echo.Furthermore, the connected wood ceiling bonds inside-area with outside-area.

© Varp Studio
© Varp Studio
Section
Section

The architect enhances a homely environment by installing up light along the roof’s side. From the outside perspective, there is a lath fence that acts as the house’s double façade; to build privacy for the Roof House. Though, the neighborhoods are able to appreciate an open space and green area.

© Varp Studio
© Varp Studio

When designing the Roof House, the architect also considers energy saving by adopting passive design method to be harmonious with an atmosphere. The architect detaches one side of the hip roof (North side) to allow more wind and sunlight passing through the courtyard. There are 5-meter windows the face towards the North and the East allow the house to be lighted all day long. Moreover, long-sliding partitions allow wind to flow through the house. When all partitions are opened, they adjust the house’s function to be semi-indoor area.

© Varp Studio
© Varp Studio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 48 Soi Sathu Pradit 57, Khwaeng Bang Phong Phang, Khet Yan Nawa, Krung Thep Maha Nakhon 10120, Thailand

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Roof House / Looklen Architects" 08 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931491/the-roof-house-looklen-architects/> ISSN 0719-8884
© Varp Studio

屋顶之家,坡屋顶打造围合生态院落 / Looklen Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.