All
Projects
Products
Events
Competitions

906 World Cultural Center / balbek bureau

906 World Cultural Center / balbek bureau

© Slava Balbek © Slava Balbek © Slava Balbek © Slava Balbek + 35

San Francisco, United States
  • Architects: balbek bureau
  • Area Area of this architecture project Area: 1037.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Slava Balbek
  • Project Manager: Olga Svitelska
  • Architects: Slava Balbek, Nataliia Kurylenko, Yevheniia Dubrovskaia, Valerii Stefanov, Andrii Berezynkyi, Anna Kruglova, Elena Kruglova
  • Artists: Metamorphoses by Waone Interesni Kazki, San Francisco Streets by Sergiy Maidukov, Garden of Earthly Delights by Evgeniy Lapchenko
More Specs Less Specs
© Slava Balbek
© Slava Balbek

General Information
In 2016, our team began designing a multi-functional architectural complex located in a vibrant area of San Francisco, California. The complex includes a three-level residential building transformed into co-living accommodation, an old church re-equipped as a modern event hall, and a freestanding educational center. A common-area courtyard connects all three units of the complex.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

The main idea of the complex was to create a launchpad for the development of young startups, enabling them to live, work, socialize, develop and communicate with like-minded individuals and groups in a single inspirational space. The task was to create a modern educational center in a basement area, with free access from the street. In addition, to re-build the church assembly hall as a multi-functional space, which could be used for different types of events: lectures, hackathons, presentations, exhibitions and so on.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

History and Condition of the Property
Our Lady of Guadalupe Church (Iglesia de Nuestra Senora de Guadalupe) is a historic San Francisco landmark #204 (according to the Mills Act program). Originally completed in 1880, the 1906 earthquake and fire destroyed the former Roman Catholic Church. Later in 1912, the reconstructed landmark was designed by prominent architects Frank T. Shea and John D. Lofquist in the Mission Revival style.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

For over 40 years the church was a place of worship for local parishioners. In the 1950s, due to the mass migration of the residents following the construction of the major transportation link, the church suffered a decline in attendance and was subsequently closed in early 1990. For the last 20 years, the church’s semi-basement was kept partitioned off into working units and used as school premises. 

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

Functionality
When we started working on the design, the ground level of the church already had a pre-determined basic occupant capacity. To uphold it, we proceeded working around existing partitions and wall configurations without changing any of them.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

Therefore, we created an adaptable seating arrangement in the central hall, with a seating capacity of up to 200. A number of rooms, adjacent to the hall, were designated as auxiliary facilities. In order to expand the functionality of the premises, we suggested using podium structures with stationary furniture, installed in the left and right wings of the hall. They were setting the tone for the entire space regardless of the type of event currently on.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

Design
Our first task was to thoroughly analyze and restore all architectural elements according to the historical reference. One of the design requirements was to install most of the elements capable of integration by means of the dry assembly, without disturbing the building envelope. Historical and architectural image of the church was so strong that we decided to use the geometry of modern shapes and elements to emphasize it. For instance, the 11-meter high screen was installed in the altar area of the church, with the stretched fabric area of approximately 80m2. The screen geometry echoes precisely the radius and proportion of the original naves of the building.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

The screen was designed and manufactured according to our specifications for this project. It consists of precast aluminum truss segments mounted on cable extensions. The rear side of the screen is equipped with an ultra-short-throw reverse glow projector, completely hidden from the public’s view.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

In order to partially conceal religious themes of the stained glass, but still let the daylight into the church, we designed a multi-dimensional frame with translucent material stretched over it. A distinctive feature of this frame is the absence of horizontal braces that prompts an interesting light refraction effect when the light passes through the stained glass, filling the church with colorful rays of light. 

© Slava Balbek
© Slava Balbek

Arched Plane
Frame composition consists of sheet metal and solid wood. Such combination allows maintaining the compressive strength of the frame when the fabric is stretched. 

© Slava Balbek
© Slava Balbek

Lighting Variations
Types and patterns of space illumination offer variations to accommodate a wide variety of events. One section of light sources aims to emphasis the architectural image of the venue, while other light sources help to create various theme effects while using general flood or accent lights.

© Slava Balbek
© Slava Balbek

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: San Francisco, CA, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "906 World Cultural Center / balbek bureau" 06 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931336/906-world-cultural-center-balbek-bureau/> ISSN 0719-8884
© Slava Balbek

906世界文化中心,旧金山教堂建筑群改造 / balbek bureau

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.