Zoom image | View original size
Our design for this site was primarily a reaction to the overlooking and minimal separation from neighbouring apartment buildings to the east and west. Carving out courtyards in the middle of the building meant we did not have to rely on the boundaries as much for views, light, and air. These courtyards allow acoustic privacy between the apartments and space for wing/ear walls to protrude to maximise views to the garden. They optimise access for the northern sun to penetrate deeply into the building without resulting in overlooking between apartments. The off-form concrete wing walls have full height glazing and in order to comply with fire regulations. These windows are staggered and vertically offset between each floor. The staggered protrusions into the space offer a quiet poetic ambience to the facades as the sun moves overhead. The variations in the concrete surface further accentuate shadow and light. The long narrow finger-like living room spaces on either side of the courtyard minimise the building mass presented to the northern neighbours. The courtyard is densely planted to emphasise the slim vertical forms sitting within a garden setting. The lack of vertical structure to the cantilevered balconies, which are open on three sides, minimises the obstruction of winter sun. Their generous size allows them to act as outdoor rooms sitting within the landscape. View more View full description
Share Share